in ,

5 Perbuatan Baik Julia Perez Ketika Hayatnya Yang Ramai Tidak Tahu

Julia Perez

Semalam, kita dihebohkan dengan berita menyedihkan pemergian penyanyi Indonesia, Julia Perez. Bukan hanya rakan-rakannya saja yang berduka, masyarakat juga turut merasa kehilangan. Sosok yang mesra dipanggil Jupe ini rupa-rupanya mempunyai komitmen yang tinggi pada pekerjaannya dan sangat setia kepada rakan-rakannya.

Walaupun tidak banyak sangat berita tentangnya didengar, Jupe merupakan inspirasi bagi sesetengah orang kerana banyak kebaikan-kebaikan yang arwah lakukan.

1. Menjual Kereta Demi Membantu Pembangunan Masjid

Jarang sekali ada orang yang rela menjual kereta kesayangannya dan menyalurkan kesemua hasil jualannya kepada pembangunan masjid. Namun, Jupe terbukti seorang yang baik hati apabila sanggup menjual kereta Range Rover-nya untuk membantu pembangunan masjid di Papua.

2. Membantu Memajukan Pendidikan di Timur Indonesia

Walaupun tidak turun secara langsung untuk mengajar di tempat terpencil, Jupe berusaha membantu memajukan kawasan-kawasan mundur di Timur Indonesia dengan memberi sumbangan kewangan yang besar. Arwah berharap pendidikan di sana tidak jauh tertinggal dengan pendidikan anak-anak di Jawa.

3. Memberi Semangat Pesakit Kanser Lain-lain

Penyakit kanser, khususnya yang kanser menyerang pangkal rahim seperti yang dialami Allahyarham Jupe merupakan salah satu penyebab kematian tertinggi di dunia. Setiap hari, ada sahaja pesakit baru yang diperiksa mengalami penyakit tersebut. Jupe merasakan penderitaan mereka dan selalu memberi semangat pada sesama pesakit kanser untuk terus berjuang.

4. Menolak Hidup Berfoya-foya

Selebriti biasanya terkenal dengan kehidupannya yang cukup mewah. Dengan status Jupe, pasti dengan mudah untuk arwah boleh mengumpul barangan mewah dan sertai pelbagai pesta. Namun arwah menolak gaya hidup seperti itu dan memilih untuk tetap hidup dalam low profile. Pada ketika tahun baru, arwah bahkan menolak untuk merayakan pesta atau mengisi acara kerana ingin berkumpul bersama keluarga.

5. Memberi inspirasi kepada wanita

Tidak kurang juga manusia yang mengecam arwah. Sedangkan, tiada siapa yang boleh menilai seseorang melainkan yang Maha Kuasa. Arwah pernah berkata bahawa perempuan tidak perlu merasa terhina atau malu dengan apa yang mereka miliki. Arwah juga membuktikan bahawa wanita masih boleh tampil cantik walaupun sedang terbaring lemah di hospital.

Julia Perez atau Jupe
Wanita kental ini senang dipanggil sebagai Jupe.

Kata orang, Tuhan sayang orang baik sehingga memanggilnya pulang terlebih dahulu. Mungkin itulah yang berlaku pada Allahyarham Jupe. Apa-apa pun, kita sebagai umat Islam hanya perlu berdoa semoga apa yang Jupe lakukan semasa hidupnya bermanfaat bagi sesama manusia dan semua amalannya diterima oleh Tuhan.

Sumber: Laicikang

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0