in

Apabila Allah Berkehendak Dan 4 Pengajaran Yang Boleh Kita Dapat

Apabila Allah Berkehendak

Apabila Allah berkehendak apa jua boleh berlaku walaupun ianya nampak agak mustahil bagi manusia biasa.

Sebagai seorang yang beragama islam kita wajib memercayai keagungan dan kekuasaan Allah SWT. Ini kerana, apa sahaja yang hendak Allah hendakkan tiada apa yang mustahil. Justeru itu, kita mesti yakin dengan rezeki dan doa yang telah kita minta. Walaupun apa yang kita minta itu sukar untuk didapati dan satu permintaan yang besar tetapi ia bukanlah satu perkara yang mustahil kerana ia juga akan ditunaikan sama ada cepat ataupun lambat.

Apabila Allah Berkehendak Tiada Yang Mustahil…. Perkongsian Dari Brader Ni Bikin Kita Sebak

Pada perkongsian kali ini, kami ingin berkongsi dengan anda satu kisah yang di ceritakan oleh saudara Adam Firash di dalam Facebooknya.Satu kisah yang membuatkan kita merasa syukur kerana dapat hidup dalam keadaan senang dan dapat pergi ke mana sahaja. Tetapi di dalam kisah ini menceritakan mengenai seorang pakcik yang hidup susah di sebuah negara iaitu di Ghana.

Apabila Allah Berkehendak

Walaupun kehidupanya sangat susah tetapi dia mempunyai dan memasang impian yang besar iaitu mahu pergi menunaikan haji. Sehinggalah satu hari dia menjumoai sebuah dron yang jatuh berdekatan denganya. Sebelum memulangkan semula kepada tuan pemiliknya, dia smpat berkata “Apakah kalian punya pesawat yg ukurannya lebih besar dari ini yg bisa membawaku ke Makkah untuk Haji???

Baca Juga: Mampu tiru enam bunyi enjin kereta 100% real, bakat remaja dipuji warganet

Apabila Allah Azzawajallah Berkehendak Apa Pun Boleh Terjadi

Betullah apa yang dikatakan Apabila Allah Berkehendak, benda yang mustahil pun jadi jadi tidak mustahil. Impian pakcik tersebut mungkin di anggap mustahil kerana hendak pergi menunaikan haji ia memerlukan kos perbelanjaan yang sangat besar dan pakcik tersebut tidak mampu untuk pergi ke Mekah kerana keadaan hidupnya.

Siapa sangka, pemilik dron tersebut iaitu wartawan mengabadikan kenangan tersebut dan menanyangkan ia ke dalam saluran tv. Siapa sangka, dengan tayangan tersebut ia telah sampai ke pengetahuan kerajaan Turki dan kerajaan Turki memutuskan untuk menaja pakcik tersebut pergi munaikan haji. Apabila Allah berkehendak, impian pakcik tersebut nampak agak mustahil,

siapa sangka kini dia berada di Jeddah. Sebab itulah, kita kena yakin apabila Allah berkehendak tiada saiapa yang dapat menafikanya kerana Allah S.W.T paling berkuasa

Apa Kata Netizen??

Dengan perkongsian Apabila Allah Berkehendak ini, ia meninggalkan kesn sangat mendalam kepada para netizen.. Rata-rata netizen meninggalakn pelabagi komen dan kisah mereka sendiri.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar…jika Allah berkehendak…semoga Allah jemput lagi aku menjadi tetamuNya..aamin. belum sebulan balik…dah pasang niat nk pergi lagi..doakan ye

Apabila Allah Berkehendak

Allahuakbar.. SubhanAllah ..bila Allah berkehendak.. Bergenang air mata n seriaaaa.. Alhamdulillah..

Apabila Allah Berkehendak

 

Pengajaran Yang Boleh Kita Dapati

Daripada kisah Apabila Allah Berkehendak ini ia bukan sahaja meupakan sebuah cerita tetapi juga ia meninggalkan banyak pengajaran kepada kita semua. Antaranya ialah:

  1. Apa jua impian kita asalkan ia baik, yakin dan percaya bahawa ianya akan menjadi kenyataan suatu hari nanti. Apa yang penting ialah, kita tidak mudah putus asa.
  2. Banyakkan berdoa kepada Allah, kerana doa adalah senjata bagi orang mukmin.
  3. Percaya pada rezeki yang telah Allah tetapkan. Walaupun ia nampak mustahil tetapi rezeki kita telah Allah tetapkan sejak dari dahulu lagi.
  4. Jangan sesekali mengambil barang yang bukan hak kita dan memulangkanya kembali kepada tuanya jika terambilnya

Written by yusuf

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0