in ,

Mengapa Mesin Basuh Perlu Dicuci Selepas Digunakan? Ini Cara & Sebabnya Yang Wajib Semua Kaum Ibu Perlu Ambil Tahu..

cara cuci mesin basuh

Cara cuci mesin basuh? Biasanya kalau kita mencuci di rumah dengan menggunakan mesin basuh, kita hanya menumpukan perhatian kita pada basuh baju sahaja tanpa memikirkan tentang mesin basuh juga harus dan wajib dicuci selepas ianya digunakan. Sekiranya ia tidak dibersihkan dengan betul, pakaian dan baju yang kita cuci itu pasti akan berbau busuk. Tapi, mengapa?

Ikuti perkongsian Julimasanum Ali ini yang sangat bermanfaat untuk semua terutamanya kaum ibu yang boleh mempraktikan di rumah nanti. Kaedah dan cara cuci mesin basuh selepas digunakan ditunjukkan oleh wanita ini secara terperinci dan anda tidak perlu lagi bimbang tentang pencucian pakaian anda yang berbau busuk itu lagi.

Cara Cuci Mesin Basuh Selepas Digunakan

mesin basuh
Rupanya mesin basuh juga perlu dicuci..

Seumur hidup, tak tahu pun yang mesin basuh ni kene cuci or ade maintenance. Sejak duduk sendiri, ade washing machine sendiri baru lah tahu tapi tau guna Tub Hygiene je. Lepas tu tak guna ap-apa detergent pon. Tekan cycle tub hygiene pastu dah settle. Sebenarnya salah ye. Tak ada kesan apa-apa pun buat camtu. Membazir air je.

So, since nak kene cuci baju-baju #BabyIM and rasa macam tak sedap je nak cuci dalam mesin basuh yg berbau. Yup BERBAU. Kita dok pening mane datang bau ni. Lepas tu kadang tu baju macam ada habuk-habuk melekat. Makanya i ask mr google cara nak bersihkan mesin basuh. And finally barulah dapat solution nya. So here i nak share lah macam mana proses-proses pembersihan mesin basuh yang berkesan.

1. First kene beli detergent utk Tub Hygiene. I beli kat Cosway Pharmacy, nama nya Wash Drum Cleaner (Power Max). Harga RM15.90 (non-member). Kalau harga member murah sikit.

cuci mesin basuh
Sila fahamkan dan baca dengan teliti seperti yang ditunjukkan.

2. Baca instruction pada kotak before start ye. Lepas tu ready kan diri. Kenapa? Sebab proses lama. So tengok jam set bile yang betul-betul free nak mulakan operasi ni. (I ambil masa lebih dari 24 jam untuk settle sebab nak betul-betul bersih. Jadi bergantung jugak pada kekotoran mesin anda). Kalau banyak keladak sampah, lagi lama lah jawabnya.

3. Masukkan 1 packet Wash Drum Cleaner dalam mesin basuh (wajib guna 1 packet ye, jangan kedekut nak guna half plak).

4. Pilih menu cycle WASH sahaja dan air paling maximum. Biarkan mesin beroperasi gitew. Habis cycle wash biarkan je mesin basuh tu terendam sekurang-kurangnya 5 jam (kalau ikut instruction kat kotak) Tapi iols biarkan semalaman – I start at 6pm so biar mesin terendam sampai lah esok pagi baru ke step seterusnya. So terpulang kat ampa la nak start kol bape and berapa lama.

baju berbau
Kadang-kadang pakaian dibasuh berbau sebab mesin basuh terlalu kotor.

5. Next morning, korang akan dapat hasil yg menakutkan dan menggelikan. Masa tu lah segala kekotoran dalaman mesin basuh akan keluar. Korang bole buang kotoran-kotoran tu dulu sebelum next step. Kutip-kutip je dgn tangan and buang sampah sarap yang terapung tu.

6. Okey next step dah boleh pilih full cycle (wash, rinse, spin). Tapi i x buat full cycle. I choose cycle wash dgn rinse sahaja. Why? Okey sila rujuk gambar.

Done!

Haa paling best lepas dah settle ni bile cuci baju tak ada dah bau hapak, bau terkempam tu. Yay!!

So ade lagi sepeket Wash Drum Cleaner. Bile nak guna tu terpulang pada berapa kerap korang cuci baju. Iols maybe buat 3 bulan sekali lah kot. Okey selamat membersihkan washing machine korang!! Jangan ingat cuci baju, mesin korang pun sama bersih. Banyak sampah rupanya kat bawah tu.

mencuci
Ni rupa Wash Drum Cleaner. 1 kotak ade 2 peket. Means bole guna utk 2 kali cuci.
cuci mesin basuh
Ini adalah hasil selepas cycle wash & rinse. Haa kotor kan?? Okey proses ni leceh sikit lah plus korang kena rajin. Setiap kali proses rinse, bila mesin basuh keluarkan semua air, maka kat dasar mesin basuh akan ade sampah sarap yang tertinggal. So korang kene guna tisu or kain bersihkan dasar mesin basuh tu sebelum next cycle.
penapis mesin basuh
Lagi satu penapis dalam mesin basuh pon kena cuci ye.
kekotoran mesin basuh
Nampak kan kotor gileeeeee!!
mesin basuh kotor
Ni hasil lepas dah lap dengan tisu, buang sampah2 yang tertinggal tu sebelum next cycle. Masa ni kena PAUSE mesin dulu ye.
proses cuci mesin basuh
Proses ni i ulang, ulang, ulang dan ulang sampailah sampah sarap tu tak ada. Lebih dari 5 kali rasanya. Haaa memang lama lah ceritanya sebab bertahun punya keladak kan.
pencuci mesin basuh
Memang bersih.
cuci mesin basuh
Tadaaaa!!! Ni hasil terakhir. Dah bersih mcm ni baru puas hati. Yeeeee banyak pakai air ye uols. Lebih dari 5 kali nya cycle. Bertabah lah.

Semoga bermanfaat untuk semua. Selamat mencuba!

Written by Sazarimma

Seorang yang suka mempelajari sesuatu yang baru dan gemar melakukan aktiviti lasak. Seorang penjawat awam yang amat optimis, kemahiran berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dan suka membaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

Comments