in , ,

Petua & Cara Merawat Sakit Pinggang Tanpa Ubat & Pembedahan

Senaman untuk sakit belakang
Sakit di pinggang atau di belakang badan memang amat menyakitkan, ketahui bagaimana untuk mengatasi masalah ini.

Sejak sepuluh tahun dulu, ini adalah kali pertama saya melakukan senam aerobik, melakukan gerakan regangan bahagian pinggang, tangan, kaki dan juga perut. Pada waktu itu saya sedang mengalami masalah sakit pinggang dan sakit belakang yang sangat teruk.

Kesakitan tersebut akan sentiasa berulang-ulang pada bila-bila masa saja, sama ada pergerakan yang cepat untuk mengambil barangan atau benda berat, ia boleh jadi sakit tulang belakang atau sakit pinggang secara tiba-tiba. Sejak perkara itu berlaku saya menjadi takut untuk selalu bersukan kerana bimbang sakit belakang lagi.

sebab sakit pinggang
Sakit belakang pinggang biasanya akan berlaku jika anda melakukan kerja berat dan duduk dalam jangka masa yang lama.

Ada satu masa, saya mengalami sakit punggung yang amat serius, saya hanya berehat sahaja seharian di rumah, walau bagaimanapun, rasa kesakitan itu tidak juga hilang. Perkara ini telah membuatkan saya merasa kecewa. Ketika dalam rasa kecewa saya mencari bagaimana untuk mengatasi dan cara untuk menghilangkan sakit belakang dan sakit pinggang.

Sakit Pinggang dan Cara Merawat

Secara tiba-tiba saya teringatkan satu buku yang pernah saya lihat iaitu sebuah buku yang ditulis berkaitan dengan kesihatan, penulis berkenaan berasal dari negara matahari iaitu Jepun. Dalam kandungan buku tersebut ia menerangkan bagaimana untuk melakukan latihan peregangan yang sangat efektif untuk mengubati sakit belakang pinggang.

cara hilangkan sakit pinggang
Terkadang kita sendiri tidak tahu apakah penyebab sakit pinggang di sebelah kiri atau kanan badan sehingga menganggu aktiviti harian.

Kemudiannya saya terus mencubanya, apa yang mengejutkan adalah selama dua sehingga tiga hari kemudian sakit punggung dan sakit pinggang yang saya alami itu memang berkurang. Kerana takut kesakitan itu menjadi lebih sakit lagi, hampir pada setiap pagi saya akan berusaha untuk melakukan latihan senaman tersebut bagi mendapatkan hasilnya yang maksimum.

Walau bagaimanapun, sekiranya saya melakukan senaman yang agak berat, saya dapat merasakan saya kini tidak lagi sakit pinggang seperti sebelum ini. Saya yakin dan pasti ramai yang menderita dan mempunyai masalah sakit yang sama sepertimana yang saya rasai itu.

Di sini saya kongsikan bagaimana saya lakukan latihan senaman ini untuk mengatasi masalah sakit pinggang sebelah kiri, kanan, tengah atau sakit belakang badan. Semoga perkongsian ini akan membantu anda yang mengalami masalah sakit tulang belakang akan selesai sihat seperti biasa.

1. Latihan Peregangan Otot Kaki Belakang

cara atasi sakit belakang dengan cepat
Pergelangan kaki dan bahagian kaki bawah membentuk sudut setegak mungkin.

Posisi badan tegak dan lurus, ketika itu bernafas secara perlahan-lahan dan kemudian tubuh dimajukan ke depan secara perlahan.

cara menghilangkan sakit pinggang bahagian belakang
Lutut haruslah tidak dibengkokkan kiri dan kanan, cara ini sakit belakang akan hilang.

BACA JUGA : AWAS! Tanda-Tanda & Simptom Buah Pinggang Anda Rosak – Dr. Bahrain Samah

2. Latihan Peregangan Kaki Terbuka

petua sakit belakang
Posisi duduk lurus dan kedua tumit didekatkan antara satu sama lain.
cara merawat tengah
Tubuh bahagian atas diluruskan dengan kedua tumit didekatkan dan posisi badan maju ke depan secara perlahan.

3. Peregangan Otot Kaki Bahagian Dalam

tanda tulang kesakitan
Kaki dibuka selebar yang mungkin (lebih 150 darjah, jika susah, mungkin dapat mulai dari awal 90 darjah), lutut mesti diluruskan.

Tubuh tetap lurus, kawal pernafasan dan kemudian badan dimajukan ke depan secara perlahan-lahan.

4. Latihan Peregangan Peha Depan

petua hilangkan sakit pinggang belakang
Posisi awal kedua kaki dilipat, jaga posisi badan agar tetap tegak dan lurus.

Tangan diletakkan di atas peha dan badan digerakkan secara perlahan berbaring ke belakang. Tangan lurus, posisi ini perlu dilakukan selama satu minit sambil turut bernafas dalam-dalam. Cara ini boleh mengurangkan sakit belakang.

Senaman begini sangat mudah bukan? Namun begitu, anda dinasihatkan tidak terlalu memaksa badan untuk melakukan kesemua senaman dan latihan tersebut dengan sempurna. Lakukannya dengan perlahan-lahan sehingga diri anda mencapai keselesaan dan boleh dilakukan berulang-ulang di masa depan.

Walau bagaimanapun, kita harus memastikan kita tidak menambahkan lagi kesakitan pada bahagian otot lain selepas melakukan senaman ini. Jadi, jangan terlalu memaksa diri untuk melakukannya dan pastikan anda dalam keadaan tenang ketika bersenam dengan latihan ini.

BACA JUGA : Hukum Cekak Pinggang, 4 Sebab Mengapa Nabi Melarang Kita Berbuat Demikian. Pasti Ramai Yang Belum Tahu!

Petua Sakit Pinggang

Antara ubat sakit pinggang yang mujarab adalah dengan menggunakan ramuan tradisional dari bahan semulajadi yang sememangnya telah terbukti berkesan seperti yang dikongsikan oleh laman Boldsky yang menyatakan bawang putih dan kunyit juga mampu menghilangkan sakit pinggang dengan cepat selepas mengamalkan minuman jus dari kedua-dua bahan tersebut.

cara membuat kunyit untuk sakit pinggang
Bawang putih dan kunyit terbukti mampu menyembuhkan sakit pinggang

Cara penyediaannya sangat mudah, anda perlu mengambil 2 atau b ulas bawang putih dan satu ruas kunyit hidup. Kedua bahan ini perlu ditumbuk halus dan kemudiannya dicampurkan dengan air lalu larutkan sebelum diminum.

Anda juga boleh menambahkan sedikit madu untuk menambahkan rasa yang lebih baik sebelum diminum begitu sahaja atau dikacau dengan kulit kayu manis. Untuk mendapatkan kesan dan hasil yang memuaskan adalah lebih baik dilakukan sekurangnya dua kali sehari.

Doa Merawat Sakit Pinggang

doa menyembuhkan penyakit diri sendiri
Doa untuk menyembuhkan sakit pinggang. © Anugerah Quran

Doa atau ayat penawar sakit pinggang dan sakit belakang badan ini juga boleh dicuba dengan penuh yakin. Insha Allah pasti akan ada kesembuhan terhadap kesakitan di pinggang dan sakit tulang belakang yang dirasai seperti beban yang amat berat ditanggungi dapat dihilangkan dengan cepat. Semoga bermanfaat kepada semua!

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

3 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0