in

8 Cara Sejukkan Badan & Rumah atau Bilik Tak Perlu AirCond Mahal

Apakah cara sejukkan badan dan bilik rumah kalau terlalu panas? Apabila musim kemarau dan panas membahang seluruh ruang dalam bilik atau rumah sehingga berpeluh badan dibuatnya, kita pasti teringatkan penghawa dingin, kalaulah ada air cond mesti best.

Tapi dek kerana kekurangan duit, aircond itu harus dilupakan dulu. Lebih seronok kalau boleh buat aircond yang boleh menyejukkan ruang bilik dan rumah. Apa kata kita belajar cara membuat aircond sendiri di rumah dengan menggunakan kipas angin saja?

aircond buatan sendiri
© YouTube

Sebenarnya, ada tips dan cara sejukkan badan, bilik dan rumah walaupun tiada air-cond. Bagi yang berpendapatan rendah untuk membeli alat aircond sememangnya tak mampu. Tapi, kini sesiapa sahaja boleh menyejukkan suasana rumah seperti alat penghawa dingin dengan cara yang sangat mudah.

Cara Sejukkan Badan, Bilik & Rumah Buat Air Cond Sendiri

1. Minimakan Haba

kipas sejuk macam aircond
© Viral

Anda harus memastikan menutup semua peralatan dan perkakasan yang mempunyai haba seperti lampu, komputer, televisyen dan sebagainya.

2. Buat Air-Cond Sendiri

cara buat aircond sendiri
© go4tenerife.net

Anda perlu bekukan air yang diisi ke dalam botol selama semalaman. Kemudiannya, letakkan ais tersebut di atas lantai di bawah kipas siling atau letakkan ais tersebut yang dibekukan dalam botol itu tadi di belakang kipas meja atau kipas yang berkaki. Untuk mengekalkan kebekuan ais di dalam botol, anda harus menabur sedikit garam di atasnya.

3. Mengubah Tempat Tidur

cara sejukkan rumah
© Viral

Anda harus mengubah tempat tidur seperti tinggalkan tilam sebentar dan berbaring di atas lantai beberapa minit agar haba kepanasan itu hilang.

4. Masukkan Selimut dan Bantal Dalam Peti Ais

kipas sejuk macam aircond
© List Inspired

Lipatkan semua itu menjadi kecil sekecilnya dan masukkan ke dalam plastik. Anda disarankan menggunakan sarung bantal atau cadar yang diperbuat daripada satin atau sutera.

5. Basahkan Sapu Tangan dan Letakkan di Belakang Leher

air cooler murah malaysia
© Telegraph

Mungkin ada yang belum tahu bahawa leher mempunyai sensor untuk mengawal suhu badan. Jadi, sekiranya leher anda sejuk secara automatik keseluruhan badan anda akan menjadi sejuk selepas itu.

6. Kipas Perlu Diletakkan Berhampiran Dengan Tingkap

tips menyejukkan rumah
© Vix

Dengan menggunakan cara ini, membolehkan udara panas yang telah dikumpulkan di dalam bilik tidur atau ruang tertentu akan dikeluarkan segera. Sekiranya anda mempunyai banyak kipas angin, lebih bagus kerana proses pembuangan haba menjadi dengan lebih cepat.

7. Gunakan Humidier atau Pelembap Udara

cara sejukkan bilik
© Vix

Alat ini tidaklah semahal alat penghawa dingin, tetapi penggunaan alat ini akan membantu menambahkan kelembapan udara umpama portable cooler.

8. Letakkan Sebekas Ais Di Hadapan Kipas Angin

aircond murah dan jimat elektrik
© go4tenerife.net

Ais yang diletakkan di depan kipas dipercayai mampu bertahan sehingga dua ke tiga jam yang akan membantu menyejukkan badan dan ruang di mana ais tersebut diletakkan.

Baca : Cara Cuci Aircond Kereta Sendiri Tanpa Perlu Hantar ke Bengkel Lagi

Berikutnya rakaman video cara-cara untuk membuat air cond di rumah dengan cara yang murah dan mudah.

Cara sejukkan badan dan bilik ini sememangnya sangat praktikal dan didapati sangat berkesan selepas beberapa percubaan yang telah dilakukan yang turut dikongsikan di laman tersebut. Anda harus mencuba tips ini terlebih dahulu dan rasaikan sendiri perubahan tersebut selepas ianya dilakukan. Selamat mencuba!

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

2 Comments

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0