in

Bagaimana Cara Simpan Duit Untuk Gaji RM1500 Sebulan Dengan Kaedah Kedekut

cara menyimpan duit

Apabila berbicara tentang soal cara simpan duit pasti ramai yang akan berikan berbagai alasan seperti tak cukup duit, anak-anak perlukan duit, keperluan dapur yang tinggi dan bermacam-macam lagi jenis jawapan yang mereka katakan.

Sekiranya anda seorang yang sering ada alasan bertanyakan tentang bagaimana cara simpan duit apabila disuruh menyimpan untuk digunakan di masa depan, anda harus membaca dan fahamkan dengan perkongsian cara simpan duit daripada Marlia Ramli ini.

Beliau menyimpan dan apa yang sanggup dilakukannya semata-mata kerana ingin menyimpan duit. Semua itu adalah pengalaman beliau sendiri dan cara simpan duit yang patut kita tiru demi masa depan yang lebih baik.

Cara Simpan Duit Kaedah Kedekut

duit simpanan untuk masa depan
Kita digalakkan menyimpan duit semenjak kecil lagi. Tapi macamana cara simpan duit?

Akak graduated ketika usia muda remaja. Terima ijazah pada tahun 2004, umur 22 tahun. Mana tak nya, siang malam kejar pointer, amik paper banyak-banyak setiap semester. Sebab akak nak cepat-cepat bekerja. Akak tahu, lagi lambat bekerja lagi banyak kerugian masa yang akak tanggung.

Tiga bulan sebelum tamat belajar akak dah hantar resume ke banyak-banyak tempat. Tak kira le kilang ke, pejabat ke, kedai perabut ke. Dan semuanya akak mohon kat KL. Sebab akak tahu, lubuk pekerjaan adalah KL. Akak perlu mulakan kerjaya di bandar yang besar. Peluang lebih banyak!

Akak dengan muka tak malu minta pensyarah tolong ajarkan cara buat resume walaupun belum tamat belajar. Memandangkan time tu akak muda remaja, pensyarah lelaki yang bujang itu pun dengan senang hati sudi membantu.

Lepas dua minggu akak dapat interview kat KL. Dengan yakin nya, akak bawak beg siap-siap. Mak dan abah yakin akak pasti dapat kerja masa interview. Mana tak nya, seminggu akak hafal dialog dan buat persediaan untuk temuduga. Pulun sungguh! Dan alhamdulillah akak memang dapat pekerjaan pertama sebagai Sales Support Coordinator.

Jawatan ini tak de kaitan dengan subject yang akak belajar. But, who cares? Janji dapat kerja rezeki yang halal. Jual CCTV dan alarm system. Ketuk pintu pejabat dan pujuk orang beli produk. Fuh! Tebal kulit muka tak yah cerita. Balik opis prepare proposal, slide material dan esoknya jumpa lagi potential clients. Muka perlu sentiasa senyum sebab hari-hari buat presentation.

BACA : “Gaji Saya RM15, Saya Bagi Mak RM10, Saya RM5” Lelaki Kongsi Kisah Berbakti Pada Ibu Hingga Nafas Terakhir

Taraf jawatannya cam atas sikit daripada Kerani Am walaupun punya ijazah. Malu tak penting asalkan rezeki halal. Gaji? Basic RM1,500. Dan akak paksa saving minimum RM250 bersamaan 16.66% setiap bulan. Komisen sales, elaun dan insentif bulanan akak tak guna. Semuanya humban ke saving. Punya lah kedekut!

cara menyimpan duit gaji
© Facebook Marlia Ramli
cara simpan duit
© Facebook Marlia Ramli

Tapi saving RM250 x 12 bulan = RM3,000 adalah sedikit. Akak perlukan 10 tahun (tidak termasuk dividen) baru dapat sentuh wang tunai RM30,000. Lambat eh! Maka akak tersedar bahawa tak kira bagaimana akak mengikat perut dan cari pendapatan kedua, gaji kecik sangat susah nak diurus. Perlu korbankan banyak perkara.

Maka, setahun kemudian akak mula berfikir cara kapitalis. Tingkatkan skills dan cari pekerjaan yang lebih tinggi. Usung resume dan sasarkan setiap kali kenaikan gaji 30% hingga 50% gaji. Dan kenaikan gaji itu tidak disentuh. Akak lambakkan ke saving dan mulakan pelaburan.

Ianya matematik mudah. Jika bergaji RM1,500, akak perlu mengikat perut untuk saving RM250 dan ianya cuma mencecah 16.66%. Increment tahunan cuma dalam purata 5% bersamaan RM75 hengget.

Tapi jika bergaji RM3,000, simpanan sebanyak RM1,500 hingga RM1,750 adalah mudah. Dan ianya adalah 50% daripada pendapatan. Caranya? Waktu bergaji RM3,000, akak kekalkan cara hidup gaji RM1,500. Dan simpanan membiak dengan cepat. Increment tahunan jika 5% dah RM150. Okay la tu buat cover kos inflasi tahunan.

Nak lagi cepat join saja ASBF. Tukarkan wang kepada harta sebenar atau asset. Beli rumah seawal usia. Perlahan-lahan bunuh semua hutang jahat. Kekalkan cara hidup sengkek bila pendapatan bertambah. Simpan, labur, simpan dan labur. Biar nampak miskin daripada bergaya yang papa.

Ya, ini kisah 13 tahun dahulu. Waktu itu jawatan akak level officer. Atas sikit daripada kerani. Akak belajar bahawa ratusan ribu sahabat lain juga punya ijazah. Tak de beza dan istimewa pun punya ijazah di zaman sekarang. Yang membezakan cuma cara berkomunikasi, presentation skill, positive attitude, menjaga hubungan baik dengan bos dan sanggup bermuka tebal demi rezeki yang halal.

Yang paling penting English communication. Di private sector grammar tak penting. Hentam je cakap, lama-lama jadi pandai. Mat Salleh pun grammar berterabur, kita yang makan belacan acah-acah nak jaga grammar. Last-last malu nak bercakap. Last-last lambat pandai. Ntah apa-apa ntah! Ceh!

Kalau ada kawan yang kutuk English kita berterabur dan kita ini pembodek bos, tinggalkan kawan tersebut. Kawan si kaki kutuk yang melemahkan semangat ibarat virus. Perlahan-lahan mereka akan memasuki minda dan menjamah semangat. Jangan dekat dengan mereka ini.

BACA : Selama Bekerja Belum Pernah Bagi Duit Bonus Pada Mak, Pertama Kali Beri, Pemandu Bas Ini Alami Kejadian Aneh Yang Mengejutkan

Paling akak ingat masa kerja HR Executive kat sebuah kilang. Bos akak Chinese lady dan GM nya Singaporean. Ianya 10 tahun lepas. Waktu tu akak muda, communication berterabur. Tapi sorry la, jangan harap akak nak cakap Melayu. Sebab akak nak bos akak speak English dengan akak. Daripada reply mereka akak belajar dan improved my communication skill. Eksekuihhh me! Haha…

Walaupun English akak tak sehebat bos Singaporean, akak usahakan juga bercakap dengan bos dan tiru slang beliau. Buat saja segala kerja yang bos bagi. Hati memang sakit sebab rasa cam bos ambik kesempatan. Tapi setahun di situ jawatan akak naik daripada HR Executive kepada Senior HR Executive. Dan akak dapat kenaikan gaji hampir 15% time tu. Senyum sampai telinga!

kerja pejabat
Mempunyai hubungan yang baik dengan majikan adalah perlu untuk semua pekerja.

Maka, akak faham bahawa perkara penting dalam kerjaya adalah hard work, usaha, hubungan baik dengan bos dan deliver result. Asalkan ada tugasan kerja, buat je. Jangan beremosi dan jangan buat perangai. Muka selalu senyum, barulah rezeki berani mendekat.

Lagi satu, dalam pekerjaan tak perlu setia sangat. Jika memang tak de passion dalam pekerjaan, bos tak bagi peluang, bonus suam kuku dan increment terkadang ada terkadang tak ada, tak payah tunggu lama-lama. Buang masa juga tenaga. Namun, pastikan diri bersedia dengan skills dan lompat pasaran pada kadar kenaikan 30% hingga 50%.

Akak berpendapat bahawa jika bergaji kecik banyak benda perlu korbankan untuk wujudkan simpanan. Mungkin perlukan pendapatan kedua, tingkatkan skill dan cari pekerjaan lain. Contohnya jika bergaji RM1,500, jenuh la cari pendapatan kedua korban masa dan ikat perut. Nak saving RM1,000 sebulan pun jenuh.

Namun jika bergaji RM3,000, saving bulanan RM1,500 bukanlah sesuatu yang mustahil atau susah sangat. Kekalkan gaya hidup, belanjakan RM1,500 dan saving baki lagi 50%. In fact kalau pemalas, tak perlu pun cari pendapatan kedua. Balik kerja, lepak je main game. Bulanan masih saving RM1,500.

Karang mesti ada yang cakap, mana cukup RM1,500 belanja bulanan. Kalau yang dah kahwin, ada anak juga isteri. Pampers, susu, ubat bagai. Adoii sayangku sahabat. Jangan lurus sangat. Jika dah berkahwin, pendapatan suami isteri gabungkan saja dan uruskan dengan berhemat. Gaji suami belanja keluarga, gaji isteri simpan dan labur. Suami tak kira isteri pangkat Manager, nafkah jangan abai kerana hukumnya wajib. Baru rezeki berkat, rumahtangga bahagia.

Akak cuma beri contoh perbandingan antara gaji RM1,500 dan RM3,000. Anda boleh sesuaikan antara gaji RM5,000 dan RM10,000. Atau RM15,000 dan RM20,000. Gaji anda, pandai-pandai la buat pengiraan. Manalah akak tahu berapa gaji keluarga anda. Dah nama pun contoh.

Maka, duhai anak muda yang berijazah juga berdiploma. Sentiasa rajin berusaha dalam kerjaya. Jangan malu. Dapatkan pekerjaan yang di level bawah dulu. Dengan pengalaman, anda akan meluaskan idea juga pemikiran. Dan anda akan tersedar bahawa gaji besar lebih mudah diurus jika berdisiplin.

BACA : Lelaki Ini Terima Lebih RM7K Dalam Akaun Bank Secara Misteri Tapi Tindakan Beliau Selepas Itu Mengejutkan Ramai! Tak Sangka..

Hari ini ada pasangan yang dah belasan tahun bekerja dengan sepasang anak. Walaupun saban tahun increment best dan bonus lima angka, namun mereka kekalkan hidup kekal sederhana dan kurangkan gaya. Mereka tahu hanya itu caranya untuk mampu bersara muda.

cara menabung duit gaji
Sedikit demi sedikit menyimpan, lama-lama akan jadi banyak di masa depan.

Ehh lagi satu… Gaji kecik ke gaji besar ke, kalau jenis boros dan tak minat menabung, ke laut lah juga. Lesap semua gaji sebulan. Lagi pula, hidup kita adalah dalam kawalan kita. Maka, kitalah yang tentukan!

Oh ya, ada anak Bujang yang mengadu. Dah lima tahun bekerja masih belum punya enam bulan dana kecemasan. Maka, akak contengkan saja contoh perbelanjaan anak muda yang bujang jika bergaji RM1,500.00. Sesuaikan mengikut kehidupan masing-masing.

Mak aiiih! Susahnya nak atur belanja jika gaji kecik! Haa… sebab itu lah akak cakap GAJI BESAR LEBIH MUDAH DIURUS. Kalau gaji kecik, nak tak nak perlu bawa bekal, drive kereta kecik, naik public transport, cari pendapatan kedua, sewa bilik dan potong segala perbelanjaan.

Tak kira gaji besar atau kecik, dengan disiplin, dijamin paling lewat 3 tahun bekerja dah punya 6 bulan dana kecemasan. Kalau suka, ikut saja. Kalau tak suka, abaikan ia. Aiman tak kesahhh… Eh! Hehe…

Sekarang mungkin anda sudah tahu macamana cara simpan duit. Jadi, sila bermula dari sekarang untuk menyimpan. Semoga bermanfaat!

Written by Sazarimma

Seorang yang suka mempelajari sesuatu yang baru dan gemar melakukan aktiviti lasak. Seorang penjawat awam yang amat optimis, kemahiran berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dan suka membaca.

One Ping

  1. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments