in

Cara Simpan Gambar Dalam Google Photos Bila HP Jadi Lembap

cara simpan gambar di google photo

Apabila telefon hang kerana terlalu banyak gambar dalam storan pasti akan ada masalah internal storage penuh sehinggakan kita akan stress sebab tidak lagi boleh menggunakan telefon seperti biasa. Ada cara simpan gambar dalam Google Photos supaya telefon tak jadi lembap.

Inilah punca dan sebab telefon jadi hang kerana stroran memory full sepenuhnya kerana mengandungi banyak gambar, file atau video-video. Nak delete gambar satu persatu tentunya akan memakan masa yang agak lama. Nak tahu cara simpan gambar di Google Photo?

Sebenarnya, masalah storan telefon penuh sama ada kerana gambar-gambar atau sebarang file di telefon pintar anda itu dapat diselesaikan dengan mudah iaitu memindahkan semua gambar ke Google Photo untuk dijadikan back up atau simpan tanpa perlu risau masalah full storage dan handphone jadi lembab.

Cara Simpan Gambar & Video di Google Photos

cara backup gambar guna google photo

Cara simpan gambar menggunakan Google Photos memang sangat mudah dan ia boleh dikatakan tempat yang paling selamat untuk disimpan selain sangat menjimatkan tanpa perlu membayar sebarang kos.

Berikut adalah cara-cara back up gambar di Google Photo seperti yang dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai Haziq Hissham. Ikuti perkongsian beliau yang menunjukkan cara dan langkah demi langkah.

Memory card selalu full sebab banyak gambar? Masa terbuang begitu saja kalau nak delete satu persatu. Sebenarnya ada cara mudah untuk backup semua gambar yang kita snap dalam telefon yang disimpan secara cloud dengan aplikasi Google Photo.

1. Jika anda seorang yang rajin nak check storage balance dalam telefon, itu bermakna anda seorang yang pandai jaga phone. Tapi sesetengah orang yang malas nak check, bila nak snap gambar, memory full atau lagi teruk telefon jadi lembab sebab memory dah over limit.

cara nak kurangkan penggunaan ram android

2. Bukakan Google Play Store dan install aplikasi Google Photo ini dalam hp anda. Sebaiknya check dulu sebab ada yang latest android siap-siap pre-install masa purchase. Kalau tiada, maksudnya anda perlu download sendiri. Selepas install, klik open.

simpan gambar online

3. Buka Google Photo dan pastikan anda telah sign in menggunakan Gmail account yang sama dalam phone yang anda gunakan. Guna email yang sama akan memudahkan proses synchronize semua detail yang Google mahukan.

cara clear storage telefon

4. Ini adalah interface Google Photo. Biasanya apps ini akan detect semua gambar dan video yang kita snap menggunakan camera telefon. Jadi, anda tak perlu buat apa-apa, hanya biarkan Google Photo back up semua gambar dan video yang terdapat dalam hp.

Semua gambar akan tersusun mengikut tarikh gambar diambil. Berkemungkinan interface Google Photos di phone anda sedikit berbeza memandangkan Google sentiasa mengemaskinikan semua aplikasi yang dimiliki.

cara buat handphone tidak hang

5. Setiap satu gambar yang disimpan atau backup di dalam Google Photo adalah high quality version dan bukannya raw image. Jika anda tidak kisah apa-apa jenis gambar pun asalkan cantik dan clear, sila abaikan tentang raw ini. Jadi, jika kita upload raw image, storage pula akan limited kepada 15GB sahaja.

cara mengatasi handphone lembab

6. Sekiranya kita memilih untuk upload High Quality image, storage yang telah disediakan oleh Google adalah unlimited. Bermakna beribu-ribu gambar yang disimpan itu tidak akan menimbulkan sebarang masalah.

storan telefon penuh

7. Di bahagian setting ada disediakan option untuk capture Google Location yang mana ia akan menambahkan fungsi pencarian gambar mengikut lokasi. Jika kita biasa mengambil gambar dengan banyak dan lupa di mana tempat gambar diambil, anda boleh turn on untuk features ini.

Baca Juga : Cara Guna Aplikasi Waze Supaya Tak Sesat

kenapa handphone jadi berat

8. Google Photo sememangnya mesra pengguna yang mana ia akan menyusun semua koleksi gambar yang terdapat dalam phone mengikut lokasi tertentu. Anda boleh buka ruang Album seterusnya Places.

Selain Places, Google juga boleh menyusun koleksi gambar mengikut objek seperti muka dan makanan. Jadi, anda boleh check muka siapa yang paling banyak yang terdapat dalam telefon kita.

cara selamat simpan gambar

9. Di bahagian ini adalah features yang paling menarik. Setelah setting atau features ini diaktifkan, Google Photos secara automatik akan delete semua gambar dan video yang telah dibackup dalam telefon. Jadi, semua file video dan gambar kita telah selamat disimpan secara cloud dan anda tidak perlu lagi rungsing untuk memikirkan tentang storage full dan sebagainya.

cara memindahkan gambar ke google photo

10. Untuk features tambahan, kita boleh masukkan atau add orang lain seperti family, rakan sekerja atau pasangan dengan menggunakan email mereka supaya dapat berkongsi semua gambar dan video yang telah kita backup di Google Photo. Anda boleh aktifkan features ini dalam ruang yang telah disediakan iaitu Add Partner Account.

adakah google photos selamat

Sebenarnya, masih banyak lagi cara backup atau cara simpan gambar online selain menggunakan Google Photos, antaranya seperti Google Drive, Drop Box, iCloud, Samsung Cloud, One Drive dan macam-macam lagi. Apa pun, aplikasi Google Photo adalah yang terbaik dan lebih selamat untuk menyimpan gambar, video atau apa saja file. Semoga bermanfaat. – Twitter

Written by Iskandar Ariffin

Facebook dan Google antara perkara pertama yang menjadi teman setiap hari untuk mencari maklumat terkini sama ada dalam dan luar negeri. Kekadang bersukan bila perlu tetapi suka menonton wayang di rumah dan kurang makan waktu pagi tapi malam minum saja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0