in

Pendedahan Gadis Ini Hampir Jadi Mangsa Lelaki di Kawasan Stesen LRT

Banyak kes yang mengaitkan perempuan yang dicabul dan diperlakukan dengan lebih teruk lagi apabila mereka berjalan seorang diri di mana-mana tempat sunyi malahan kawasan terbuka juga masih lagi berlaku tanpa dibantu oleh sesiapapun yang akhirnya menyebabkan mangsa merana seumur hidup.

Kes terbaru dikongsikan oleh seorang gadis di laman Twitter amat mengejutkan apabila dia mendakwa hampir dirogol ketika seorang diri pergi ke sebuah restoran mamak yang berdekatan dengan stesen LRT Titiwangsa selepas membeli-belah di KLCC.

Hampir Jadi Mangsa Lelaki Tak Dikenali

diganggu lelaki ketika seorang diri
Apa yang akan anda lakukan jika diganggu orang tak dikenali ketika seorang diri?

Kejadian yang menakutkan itu berlaku selepas mangsa terlupa yang ayahnya tidak akan menjemputnya untuk pulang ke rumah di stesen LRT berkenaan. Oleh kerana sangat lapar, dia sempat makan di kedai mamak tersebut.

kisah benar dikongsikan
Part 1
lelaki kacau perempuan
Part 2

Setelah mengisi perut, gadis tersebut terus memulakan langkah untuk menuju ke stesen LRT dan mula menyedari ada seorang lelaki yang sedang mengekorinya daripada belakang di sebuah kawasan yang agak gelap dan sunyi.

kena ganggu oleh orang tak kenal
Part 3
kena ugut
Part 4

Lelaki terbabit pada mulanya telah meminta duit daripada mangsa sebelum secara tiba-tiba menolak mangsa ke dinding lorong gelap yang berhampiran. Lelaki itu memegang tangan mangsa dengan kuat supaya gadis itu tidak boleh melepaskan diri.

Menurut gadis itu, ketika kejadian tiada seorang pun yang melalui kawasan itu yang menyebabkan lelaki itu semakin berani serta turut mengatakan dia tidak mahu apa-apa tetapi meminta mangsa menyerahkan diri kepadanya.

lelaki minta duit pompuan
Part 5

Dalam ketakutan yang amat sangat pada waktu itu, tiba-tiba ada seorang pengawal keselamatan yang dipercayai berkerja di kawasan itu telah datang menyelamatkannya dan gadis ini bernasib baik kerana dibantu orang yang ternampak kejadian itu.

Menurut mangsa lagi, kejadian tersebut berlaku sebelum Chinese New Year tetapi beliau tidak berani mendedahkan waktu berkemungkinan masih trauma dan sekarang barulah dia berkongsi kisah ini sebagai pengajaran kepada semua gadis di luar sana.

Mangsa juga turut berpesan kepada semua perempuan agar tidak berjalan seorang diri tanpa ditemani orang lain walau ingin ke mana sekalipun. Berhati-hatilah ketika berada di luar kerana anda terdedah dengan bahaya seperti ini.

nyaris menjadi mangsa
Part 6

Gadis ini juga sedih dan menyalahkan diri sendiri dengan apa yang telah berlaku. Walau bagaimanapun dia amat berharap semua wanita dapat menjadikan kisahnya sebagai pengajaran agar tidak berlaku lagi perkara yang sama kepada orang lain.

Katanya, selalu sangat dia terdengar kes yang sama berlaku dan sekarang ia berlaku kepada diri sendiri. Takut, hanya Allah yang tahu. Tapi, terkadang kita tak dapat nak mengelak keadaan ini dan terpaksa berjalan seorang diri, apa yang boleh kita lakukan?, soalnya.

Perkongsian gadis ini turut mendapat perhatian ramai netizen terutama wanita yang turut mengutarakan komen dan pendapat mereka. Ada yang berkata, kejadian sebegini akan menyebabkan ramai perempuan akan ketakutan untuk keluar seorang diri serta kebebasan mereka terbatas kerana sebab seperti ini.

Netizen lain juga ada berpendapat, keselamatan diri adalah sesuatu yang sangat penting dan apabila keluar rumah haruslah memperbanyakan bacaan ayat atau doa keluar rumah. Antara yang terbaik adalah ayat Kursi.

Guna Pepper Spray Untuk Keselamatan

alat untuk keselamatan
Alat yang boleh membantu kita bila berdepan dengan gangguan yang sama. – Twitter

Sebagai langkah keselamatan diri, ada yang mengesyorkan setiap perempuan atau pun lelaki haruslah mempunyai pepper spray untuk digunakan ketika dalam keadaan kecemasan seperti yang dilalui oleh gadis ini.

Bagaimana untuk mendapatkan benda ini? Di mana kita boleh beli pepper spray? Memang sangat banyak dijual di pasaran sama ada secara online atau di Watson, stesen-stesen minyak, kedai 7 Eleven, pasar raya dan sebagainya, katanya.

Apa sekalipun, anda perlu pastikan ketika berjalan seorang diri HARUS melalui kawasan yang terang dan juga ada orang ramai. Sama ada lelaki atau perempuan, anda wajib bertanggungjawab demi keselamatan diri sendiri selain terus berwaspada dengan keadaan sekeliling.

Jadi, sentiasa berhati-hatilah sewaktu berada di luar walau di mana saja terutamanya di kawasan yang tidak mempunyai orang. Adalah penting untuk memastikan diri kita selamat sebelum berlaku perkara yang menakutkan seperti ini.

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.