in

Kahwin Nak, Letak Hantaran Tinggi Tapi Pemalas, Menantu Buat Mak Mertua Macam Orang Gaji

WAng hantaran tinggi tapi pemalas

Zaman sekarang memang tak dinafikan ramai yang berkahwin ketika masih muda di usia belasan tahun dengan hantaran tinggi dan mahal terutama gadis-gadis yang cantik, berpelajaran dan memang nak kahwin, lalu orang tua mereka menyuruh mereka berkahwin. Apabila berkahwin awal pasti banyak perkara baru yang masih lagi dipelajari dan harus belajar selepas berkahwin.

Pasti ada anak gadis yang berkahwin awal dengan wang hantaran tinggi yang tidak tahu masak malahan mungkin ada yang langsung tidak tahu memasak dan tidak pandai untuk mengambil hati mentua. Apabila situasi begini dihadapi, pasti ada pihak-pihak yang tidak menyenangi kehadiran ipar mereka yang disifatkan sebagai pemalas.

duit hantaran tinggi
Gadis kahwin awal digalakkan berguru dengan ibu terlebih dahulu.

Atau menantu-menantu perempuan sengaja menjadi seorang pemalas dan penyegan untuk masuk ke dapur ketika datang bertandang ke rumah mertua? Sepatutnya perkara ini tidak berlaku sekiranya seseorang menantu itu bijak berfikir dan pandai membawa diri walau pergi ke mana sahaja.

Jom kita ikuti perkongsian dari gadis ini yang ingin menasihati semua gaids-gadis yang ingin menamatkan zaman bujang mereka dengan sebuah perkahwinan, ada betulnya apa yang gadis ini sampaikan. Perkongsian ini sangat-sangat sesuai untuk mereka yang ingin berkahwin.

Hantaran Tinggi Tapi Pemalas

Saya pelajar IPTA, bukan dari UIA. Nak bagi nasihat sikit pada gadis-gadis di luar sana yang galak sangat nak berkahwin.

Awak dah betul-betul bersedia atau belum nak berkahwin? Minta hantaran sampai RM12,000-RM15,000 tapi habuk apa tak reti buat.

hantaran kahwin yang mahal
© Ruby Glam Bridal

Abang-abang saya sudah berkahwin, saya tengok kakak ipar saya seorang pun tak ada yang mahu menolong mengemas rumah ke, tolong menolong di dapur ke, memang tak ada. Mereka cuma datang ke rumah ini, duduk saja, goyang kaki di ruang tamu, pasang aircond.

Sehari sebelum datang dah request nak makan macam-macam dan buat mak mertua macam orang gaji. Saya jugalah yang kena menolong mak memasak di dapur dan menjamu mereka anak beranak makan.

Yang lawaknya, bila makanan sudah siap, terus masuk ke dapur, senduk nasi tanpa sebarang rasa bersalah. Kalau yang sudah beranak pinak itu lagilah. Tiap-tiap tahun beranak memang duk tilik anak saja 24/7. Anak dah boleh berjalan, belari pun duk tilik juga anak. Punyalah pemalas nak masuk ke dapur.

Saya kasihan pada mak walaupun mak bukan jenis bising depan-depan sebab mahu menjaga hati menantu. Tetapi saya tahu mak geram sebab mak pernah cakap,

“Hantaran letak tinggi-tinggi, telur mata pun laki gorengkan,”

Tolonglah gadis-gadis sekalian. Bila awak semua berkahwin, awak juga berkahwin dengan keluarga lelaki itu. Awak bukan permaisuri yang mak mertua kena tatang tapi apa benda semua tak tahu dan tak reti nak buat.

BACA JUGA : ‘Perempuan Macam Ini, Adakah Layak Terima Wang Hantaran Bernilai RM25,000?&’ Sungguh Memalukan Kaum!

Tolong belajar cara untuk bergaul dengan mak mertua, belajar cara untuk mengambil hati mak mertua. Bukan belajar cara untuk menjadikan mak mertua sebagai orang gaji.

Agaknya di rumah sendiri pun melayan mak kandung seperti orang gaji juga? Malang sungguh ibumu, sadis sungguh hidupmu.

orang gaji
Orang gaji bermaksud pekerja yang dibayar.

Kalau tak pandai memasak tak mengapa, tapi rajinkan diri masuk dapur, tolong potong sayur ke, kupas bawang ke. Takkan perkara seperti ini pun tak reti? Saya kasihan pada mak yang beria memasak makanan kegemaran mereka tetapi mereka ada kasihan pada mak?

Masa nak kahwin, beria-ria suruh masuk meminang, letak hantaran setinggi KLCC tetapi persiapa apa langsung tak ada. Gegirls yang dah galak sangat nak kahwin itu, siapkan diri dulu. Perkahwinan bukanlah sesuatu yang mudah.

Kalau dapat mak mertua seperti mak saya, memang bahagia 10 keturunan. Tetapi kalau dapat mak mertua macam singa, apa awak ingat awak boleh bahagia duduk saja? Sehari sebelum balik dari rumah mertua dah demam agaknya.

Kepada lelaki-lelaki di luar sana, tolonglah. Sebelum berkahwin, selidiklah betul-betul perangai calon awak itu bagaimana. Jangan hanya tengok pada penampilan luaran mereka sahaja, itu satu penipuan! Tudung labuh ke tudung singkat ke, tak pakai tudung ke, itu semua penampilan. Kalau awak tak kisah hari-hari nak makan, go for it! Cinta punya pasallah katakan. – Anak Gadis Mak, IIUM Confessions

INFO:

Berikutnya adalah hukum hantaran perkahwinan yang mahal dari Ustaz Azhar Idrus.

Semoga bermanfaat!

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0