in

Suami Langsung Tak Faham Keadaan & ‘Paksa’ Isteri Dalam Pantang

isteri dalam pantang dipaksa suami

Selepas isteri mempertaruhkan nyawanya untuk melahirkan seorang anak yang dikandungnya selama 9 bulan, tubuh badan si ibu pasti lesu, penat, tidak bermaya dan kehilangan tenaga. Ketika isteri dalam pantang, suami sepatutnya lebih memahami keadaan dan situasi.

Selepas bersalin pula, si isteri pasti kehilangan d.arah yang banyak dan ketika sedang berpantang, si isteri memerlukan masa untuk berehat dengan banyaknya dan ketika inilah si suami harus memainkan peranannya untuk menjaga si isteri dengan sebaiknya.

Walau bagaimanapun, situasi yang berlainan dapat dilihat seperti yang dikongsikan oleh seorang kakitangan perubatan ini yang dikenali sebagai Muna Mansur. Betapa kejamnya seorang suami itu yang boleh dikatakan gila apabila sanggup memperlakukan pada isterinya ketika isteri dalam pantang sehingga meninggal dunia.

pantang suami dalam islam
Si isteri baru sahaja melahirkan anak sulung 4 hari lalu.

Si isteri baru sahaja bersalin anak yang pertama tetapi suami memaksa isterinya untuk melakukan hubungan yang tidak sepatutnya walaupun sedar isteri dalam tempoh berpantang. Si isteri menolak dengan baik, tetapi sikap si suami seolah-olah hilang akal apabila tetap meneruskan ‘kemahuan’ syaitannya. Akhirnya berlakulah sesuatu yang tak pernah disangka-sangka.

Semoga kisah yang dikongsikan ini dapat dijadikan pengajaran dan teladan kepada semua suami isteri di luar sana yang mungkin akan menghadapi situasi yang sama pada satu hari nanti. Kepada si suami, berfikirlah dengan waras, jangan ikut serakah semata-mata. Kasihanilah pada isterimu yang baru sahaja melahirkan anakmu.

Suami ‘Paksa’ Isteri Dalam Pantang

Penulis : Muna Mansur

Kisah ini berlaku lebih 10 tahun yang lalu. Ceritanya membuatkan saya rasa ngeri yang amat. Di bahagian kecemasan zon merah (kritikal, kami menerima seorang pesakit ibu muda yang baru sahaja melahirkan cahaya mata sulung, empat hari yang lalu.

Mukanya pucat biru, mata hitamnya ke atas, bibirnya kebiruan, mulutnya berbuih-buih, badannya kaku dan sejuk. Menurut si suami, isterinya tiba-tiba terkena sawan sewaktu sedang tidur dan isterinya juga mengalami tumpah darah pada waktu yang sama.

Kami kakitangan perubatan bertungkus-lumus menstabilkan keadaan si ibu yang sangat kritikal pada masa itu. Bantuan pernafasan segera juga diberikan.

melayan suami ketika berpantang
Gambar Hiasan.

Dalam masa yang sama, doktor lain membuat pemeriksaan di bahagian bawah pesakit untuk melihat kadaran banyak mana darah yang keluar di pad ibu. Sebaik saja kain dibuka, didapati habis lencun kain, seluar dalam dan pad dipenuhi darah. Bila doktor memeriksa bahagian jahitan, ternampak sesuatu yang amat mengejutnya beliau.

Beliau terkejut bukan kerana luka itu terbuka disebabkan benang tertetas, tetapi disebabkan luka kelihatan seperti dikoyak-koyak dan menjadikan keadaan luka sangat teruk. Doktor sudah mengandaikan satu perkara ini yang berkemungkinan berlaku menyebabkan si ibu mengalami pendarahan yang teruk.

BACA : 3 Benda Comel Yang Boleh Memberhaya Pada Bayi Wajib Mak Ayah Tahu & Fahamkan Mengapa..

Doktor bertemu dengan si suami dan pada masa ini si ibu sedang diberi bantuan pernafasan terus dari paru-paru, serta menerima pemindahan darah dan ubatan lain kerana keadaannya semakin tenat.

“Jujur dengan saya ye encik, encik ada buat ‘sesuatu’ dengan isteri ke tadi?” tanya doktor dengan suara perlahan bertanyakan pada si suami.

“Eh, mana ada doktor. Kan isteri saya baru saja bersalin?” jawabnya.

“Encik saya minta encik berterus terang dengan saya. Luka di bahagian tempat jahitan itu koyak rabak. Tak mungkin kalau isteri buat kerja pun, dia akan koyak teruk macam yang saya lihat tadi,” tegas doktor.

Akhirnya si suami mengakui dia ada melakukan dengan isterinya secara paksaan. Isterinya meronta-ronta, tetapi dia memaksa. Selepas dia berjaya memuaskan keinginannya, tiba-tiba badan si isteri kekejangan, mulut berbuih dan diserang sawan.

isteri dalam pantang
Kasihan pada isteri apabila dipaksa suami sedang si suami tahu isterinya baru sahaja bersalin.

Allahuakhbar!
Astagfirullah!

Tiada kata yang mampu diucapkan doktor tersebut. Hanya mampu menahan marah dan kesal. Sesungguhnya Allah Maha Penyayang, Dia telah menjemput si ibu itu kembali ke sisiNya. Doktor tidak dapat menyelamatkan ibu berkenaan kerana kehilangan darah yang terlalu banyak dan mengakibatkan kegagalan fungsi organ dalam badan.

Ada hikmah ibu ini pergi. Tiada lagi trauma untuk dia hadapi. Tiada lagi kesakitan untuk dia rasai. Tetapi kasihan pada anaknya yang masih bayi. Baru ingin merasai kehangatan air susu ibu, baru ingin merasai lembutnya belaian ibu, kini sudah menjadi yatim kerana kerakusan ayahnya sendiri.

Manusia apabila n.a.f.s.u menguasai diri, hilang pertimbangan diri. Saya yang mendengar ini pun sudah rasa nyeri, apa lagi saat yang dirasakan arwah ketika dipaksa bersama dalam keadaan luka masih lagi belum sembuh. Nauzubillah Min Zalik.

Inilah yang akan berlaku dalam rumah tangga apabila suami atau ketua keluarga yang tidak mempunyai pengetahuan agama, mementingkan diri, tiada tolak ansur dan mengikut ‘keinginan’ sendiri yang bertuhankan iblis dan syaitan. Semoga kisah suami paksa isteri dalam pantang ini memberi pengajaran kepada semua suami dan isteri di luar sana.

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0