in

Resepi Japanese Fluffy Pancake Lembut, Gebu dan Sedap

Resepi Japanese Fluffy Pancake

Japanese Fluffy Pancake memang sangat sedap dimakan ketika waktu sarapan pagi atau semasa minum petang ditambah dengan jem strawberry atau apa-apa jenis yang manis pasti menyelerakan. Ada juga yang suka makan pancake yang gebu dan lembut ini bersama aiskrim dan Whipped Cream.

Sebenarnya, cara nak buat Japanese Fluffy Pancake ini taklah susah cuma ia memerlukan kerajinan selain mudah untuk dibuat ditambah bahan-bahannya juga simple dan yang paling senang dimasak di atas kuali non stick saja, memang cepat.

Resepi Japanese Fluffy Pancake Gebu Viral

resepi fluffy japan pancake
Japanese Fluffy Pancake dihidangkan bersama rasberry.

Resepi Fluffy Japan pancake yang sedap ini sedang viral di laman sosial selepas dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Puan Rozita Mohamed yang mana perkongsian beliau telah menarik perhatian netizen yang turut berkongsi resepi masing-masing.

Japanese Fluffy Pancake, kegilaan apakah ini, dua hari berturut-turut buat. Pertama kali akak makan ketika di Labsoy Cafe Uptown Damansara. Mahal gila! Cafe kat Damansara kan. Kalau nak puas makan boleh cuba buat sendiri dan recipe dari Chef Google.

Ok darling-darling semua. Ini resepi Japanese Fluffy Pancake untuk satu adunan. Alang-alang double kan takut tak cukup pula.

fluffy pancakes
Fluffy Japan pancake yang telah siap dihidang bersama Whipped Cream. Sedap!

Bahan-bahan A

2 biji kuning telur
40 gram superfine flour
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh vanilla
25 gram fresh milk full cream

Campur atau satukan semua bahan-bahan A.

Bahan-bahan B

2 biji putih telur
25 gram gula castor
1 sudu kecil jus lemon (tak letak pun tak apa boleh ganti dengan cuka)

Cara-cara untuk membuat

Whisk atau putar putih telor, jus lemon dan gula castor sampai jadi kental.
Kemudian satukan dengan adunan bahan-bahan A itu tadi.
Masak di atas non stick pan.

Jangan lupa untuk letakkan butter di atas non stick pan anda sebelum dimasak.

Japanese fluffy pancake recipe
Fluffy Japan Pancake dengan strawberry yang gebu dan tersedap.

Bertambah sedap dan menyelerakan jika fluffy Japan pancake ini dihidangkan dengan strawberry atau rasberry compote atau pun jem. Pancake ini juga boleh dimakan dengan aiskrim dan juga whipped cream mengikut keselesaan dan selera masing-masing.

Baca : Resepi Biskut Coklat Chip Rangup (Chocolate Chip Cookies)

Anda boleh rujuk cara nak buat Fluffy Japan Pancake homemade dalam video di bawah:

Semoga perkongsian resepi Japanese Fluffy Pancake homemade gebu ini akan membantu anda untuk berjimat kerana buat sendiri di rumah lebih banyak dan puas hati daripada beli di kedai. Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0

Comments