in ,

Jika Isteri Didapati Berzina Dengan Lelaki Lain, Wajibkah Diceraikan Oleh Suami Atau Tidak..??

hukum isteri berzina

Soalan:

Apa hukumnya bila isteri curang, dan bagaimana kalau mahu rujuk dan minta maaf pada suami?
Dari: Ir. Tanawali

Jawapan:

Bismillah was shalatu was salamu ‘ala rasulillah, amma ba’du,

Seringkali dalam kes perzinaan, yang lebih disalahkah adalah pihak lelaki. Padahal perempuan yang berzina, tidak lebih baik daripada lelaki yang berzina. Terlebih ketika sudah berkahwin, dosa jauh lebih besar, kerana Allah sudah memberikan pilihan yang halal untuknya.

Apabila seorang isteri selingkuh, ulama memberikan butiran sebagai berikut,

Pertama, isteri bertaubat dan sangat menyesali perbuatannya, walaupun dia berusaha meminta maaf kepada suaminya, mengubah cara pergaulan dan cara berpakaiannya. Dia menjadi wanita yang dekat dengan Allah, menutup aurat dan mengelakkan pergaulan dengan lelaki yang bukan mahram.

Untuk keadaan ini, suami boleh mempertahankan isterinya dan tidak menceraikannya. Dengan dua syarat,

Suami perlu bersedia memaafkan isterinya dan tidak mengungkit masa silamnya, setelah dia bertaubat.

Suami siap merahsiakan kes isterinya dan tidak menceritakannya kepada sesiapa.

Dengan sikap ini, insyaaAllah akan menjadi sumber pahala bagi suami, kerana ini termasuk bentuk kesabaran.

Pernyataan kami ‘suami boleh mempertahankan isterinya’ ertinya bukan kewajipan. Suami boleh mempertimbangkan kesan baik dan buruknya, untuk menentukan pilihan, cerai ataukah dipertahankan. (Fatwa Islam, no. 162851)

Ada sebahagian suami yang tak kuasa menceraikan isterinya, namun sangat sukar baginya memaafkan kecurangan yang dilakukan isterinya. Sehingga yang terjadi, suami hanya boleh marah dan marah, bahkan menzalimi isterinya. Dalam keadaan ini, pilihan cerai insyaaAllah lebih baik, dari pada mempertahankan isterinya, agar tidak menimbulkan perbuatan maksiat yang baru.

Kedua, si isteri belum bertaubat dan tidak menunjukkan penyesalan, bahkan pergaulannya masih bebas seperti sebelum ini, walaupun bia jadi dia hanya meminta maaf kepada suaminya.

Untuk keadaan ini, ulama berbeza pendapat, apakah suami wajib menceraikan isterinya atau boleh mempertahankannya.

Pendapat pertama, suami boleh mempertahankannya. Ini adalah pendapat majoriti ulama. Dr. Muhammad Ali Farkus berkata,

فالمعلوم شرعا أن زنى أحد الزوجين يوجب الرجم, لكنه إذا انتفى بانتفاء شروطه فلا ينفسخ النكاح بزنا أحدهما ولا يوجب فسخه سواء قبل الدخول أو بعده عند عامة أهل العلم

“Seperti yang telah difahami dalam aturan syariat, bahawa zina yang dilakukan salah satu di antara suami isteri, menjadi sebab tertegaknya hukum rejam. Namun jika hukuman ini tidak boleh ditegakkan, kerana keperluan untuk itu tidak dipenuhi, ikatan nikah tidak difasakh (dibubarkan) disebabkan zina yang dilakukan salah satunya. Dan tidak wajib difasakh, baik kes zina itu terjadi sebelum hubungan badan atau selepas itu, menurut pendapat majoriti ulama. “(http://www.ferkous.com)

Pendapat kedua, suami tidak boleh mempertahankan isterinya dan harus menceraikannya. Kerana ketika sang suami mempertahankan isterinya, dia dianggap tidak mempunyai rasa cemburu, dan tergolong suami dayus. Dan sikap ini termasuk dosa besar.

Dari Abdullah bin Umar radhiyallahu ‘anhuma, Rasulullah shallallahu’ alaihi wa sallam bersabda,

ثلاثة لا ينظر الله عز وجل إليهم يوم القيامة: العاق لوالديه, والمرأة المترجلة, والديوث

“Tiga orang yang tidak akan Allah lihat mereka pada hari kiamat: Orang yang durhaka kepada kedua orang tuanya, wanita tomboi, dan lelaki dayuts.” (HR. Ahmad 5372, Nasai 2562, dan dishahihkan Syu’aib Al-Arnauth).

Dalam Musnad Imam Ahmad terdapat penjelasan siapakah Dayuts,

والديوث الذي يقر في أهله الخبث

“Lelaki dayuts yang membiarkan perbuatan keji pada keluarganya.” (Musnad Ahmad no. 6113).

Syaikhul Islam pernah ditanya: ada seorang suami yang masuk rumahnya, tiba-tiba dia terlihat isterinya sedang bersama lelaki yang bukan mahram. Apa yang perlu dilakukan si suami?

Jawapan Syaikhul Islam,

في الحديث عنه صلى الله عليه وسلم {أن الله سبحانه وتعالى لما خلق الجنة قال: وعزتي وجلالي لا يدخلك بخيل ولا كذاب ولا ديوث} “والديوث” الذي لا غيرة له. وفي الصحيح عن النبي صلى الله عليه وسلم أنه قال: {إن المؤمن يغار وإن الله يغار وغيرة الله أن يأتي العبد ما حرم عليه}

Dalam hadis dari Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Bahawa Allah ta’ala ketika menciptakan syurga, Dia berfirman:’ Demi keagungan dan kebesaran-Ku, tidak akan ada yang boleh memasukimu (syurga), orang yang bakhil, pendusta, dan dayus.

“Dayuts adalah orang yang tidak mempunyai rasa cemburu. Dalam hadis sahih, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, “Sesungguhnya seorang mukmin memliki rasa cemburu, dan Allah juga cemburu.
Cemburunya Allah adalah apabila ada seorang hamba melakukan apa yang Dia haramkan untuknya. ”
Kemudian Syaikhul Islam melanjutkan penjelasannya,

وقد قال تعالى: {الزاني لا ينكح إلا زانية أو مشركة والزانية لا ينكحها إلا زان أو مشرك وحرم ذلك على المؤمنين}. ولهذا كان الصحيح من قولي العلماء: أن الزانية لا يجوز تزوجها إلا بعد التوبة وكذلك إذا كانت المرأة تزني لم يكن له أن يمسكها على تلك الحال بل يفارقها وإلا كان ديوثا

“Dan Allah telah berfirman:

الزاني لا ينكح إلا زانية أو مشركة والزانية لا ينكحها إلا زان أو مشرك وحرم ذلك على المؤمنين

Lelaki yang berzina tidak boleh menikahi melainkan perempuan yang berzina, atau perempuan yang musyrik; dan perempuan yang berzina tidak dikahwini melainkan oleh laki-laki yang berzina atau laki-laki musyrik, dan yang demikian itu diharamkan atas oran-orang yang mukmin.

Oleh kerana itu, pendapat yang kuat di antara pendapat ulama, bahawa wanita yang berzina, tidak boleh dinikahi kecuali setelah dia bertaubat. Demikian pula ketika seorang isteri berzina, tidak boleh bagi sang suami untuk tetap mempertahankannya, selama dia belum bertaubat dari zina, dan dia harus menceraikannya. Jika tidak, dia termasuk dayuts.” (Majmu ‘Fatawa, 32/141).

Semoga Allah melindungi kaum muslimin dari tipuan syaitan yang membinasakan. Amin

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0