in

Jumpa Berlian Bernilai RM111,560 Ketika Cari Kayu Api

Jumpa Berlian Bernilai RM111,560 Ketika Cari Kayu Api

Dalam kejadian yang berlaku di kampung Purusottampur, Madhya Pradesh, India itu, wanita ini yang keluar mencari kayu api telah menemui sebutir berlian dalam hutan!

Seorang wanita yang dikenali sebagai Genda Bai langsung tidak menyangka dirinya akan mendapat rezeki terpijak apabila keluar rumah mencari kayu apa di hutan berhampiran kampungnya.

Walaubagaimanapun, pasangan suami isteri itu tidak tahu sama ada berlian itu asli atau tidak dan akhirnya mereka pun meminta bantuan daripada seorang pakar berlian yang dikenali sebagai Anupam Singh.

Terkejut dengan penemuannya, wanita ini segera berlari pulang ke rumah sambil membawa berlain tersebut dan memberitahu suaminya mengenai apa yang ditemuinya.

Batu berlian itu akan dijual dalam acara lelongan berlian pada masa akan datang dan hasil jualannya diharapkan akan dapat membantu keluarga Genda yang tinggal di rumah yang usang dan daif.

Ternyata berlian itu sememangnya berlian asli dan mempunyai berat sebanyak 4.39 karat. Batu berlian itu itu juga dianggarkan bernilai sehingga AS$25,067 atau lebih kurang RM111,560.

Pasangan suami isteri ini mempunyai empat anak lelaki dan juga dua anak perempuan yang akan berkahwin dalam masa terdekat.

Wanita ini juga berharap agar duit hasil jualan berlian itu akan dapat membantu untuk melangsungkan perkahwinan ananya. Sebelum ini, Genda mencari pendapatan dengan mencari dan menjual kau api dimana hasil jualan digunakannya untuk membaiki rumah mereka sedikit demi sedikit.

Sumber : Berita tempatan

Written by comel np

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0