in

Kalau Nak Selesaikan Hutang RM20K Dalam Masa 2 Bulan, Boleh Ikut 3 Tip Yang Dipraktikkan Wanita Ini

Kalau Nak Selesaikan Hutang RM20K Dalam Masa 2 Bulan, Boleh Ikut 3 Tip Yang Dipraktikkan Wanita Ini

Bimbang dengan kemungkinan-kemungkinan yang berlaku. Manalah tahu jika diberhentikan kerja hutang masih banyak berbaki. Memang susah hati dibuatnya.

Bagi yang mahu melakukan misi melunaskan hutang secepat mungkin baik hutang kad kredit, hutang belajar, hutang kereta dan sebagainya boleh ikut apa dipraktikan oleh Eyfa Emir ini.

Dalam situasi ekonomi tak menentu dan keadaan pekerjaan kita yang tidak tahu bertahan lama atau tidak, sebolehnya kita mahu melunaskan hutang yang ada secepat mungkin.

Dia nekad melangsaikan hutang RM20,000 yang mengganggu hidupnya dalam masa dua bulan saja. Untuk misi tersebut, ini yang beliau lakukan.

All out 2 bulan

Disclaimer: Ini adalah pengalaman saya sendiri. Mungkin result nya berbeza dengan anda.

Rupanya bila dah belajar restructure semula kewangan peribadi, baru nampak nak buat macam mana. So memang all out la 2 bulan ni.

Jangan risau kalau gaji kecil.
Jangan risau takde bisnes besar.
Jangan risau kalau takde support anda.

Sebenarnya saya dah mula plan untuk setelkan hutang sejak 7 tahun lepas. Tapi proses tu lambat sebab tak tahu Debt Buster Method.

1. Tuliskan semua hutang

  • Pilih hutang mana nak setel dulu
  • Wajib tulis semua hutang dan jumlah baki
  • Fokus untuk setelkan satu hutang dulu
  • Saya sendiri bincang dengan coach kewangan hutang mana yang patut setel dulu

2. Kurangkan belanja

  • Stop beli baju baru
  • Stop beli tudung baru
  • Stop/kurangkan makan luar
  • Stop beli kasut baru
  • Stop merokok kalau anda perokok
  • Stop scroll shoppee, lazada dan lain-lain
  • Kawal belanja sedia ada

3. Tambah pendapatan

  • Nak tambah pendapatan ada kaedah dan seniny
  • Ramai stuck dekat sini sebenarnya
  • Ada 5 kaedah untuk tambah pendapatan
  • Setiap kaedah ada prosesnya

Kalau betul cara insyaallah boleh dapat lebih 10k

Alhamdulillah saya dah buat dan berjaya setelkan hutang RM20K yang mengganggu hidup saya. Lebih sakit hati kalau hutang disebabkan orang lain.

Bila hutang selesai, memang tidur lena la. Dan duit lebihan yang patut bayar hutang saya boleh guna untuk benda yang lebih bermanfaat. Best kannn.

Jom bebas hutang sama-sama

Sumber: Eyfa Emir

 

 

Written by comel np

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0