in

Kebodohan Seperti Ini Tidak Pernah Wujud Dalam Sejarah Malaysia – Tun M

tun mahathir mohamed

Beberapa hari lalu Tun Dr Mahathir Mohamed Perdana Menteri Malaysia telah pergi ke negara China untuk memenuhi lawatan kerja selama 5 hari di negara itu dan turut mempunyai beberapa tujuan lain yang melibatkan kerajaan Malaysia.

Ketika dalam ucapan PM pada hari terakhir lawatan kerja tersebut, Tun Mahathir ada mengatakan ‘kebodohan’ kerajaan pimpinan bekas Perdana Menteri Datuk Najib Razak dalam mengendalikan kontrak yang kini sedang dicuba untuk diselesaikan oleh pihak Tun Mahathir.

Kebodohan seperti ini tidak pernah wujud dalam sejarah negara Malaysia.

Tun M memberitahu bahawa rundingan kontrak yang telah dibuat dengan beberapa syarikat China untuk projek East Coast Rail Link (ECRL) dan juga projek perpaipan tidak mempunyai exit clauses.

Lawatan tun M di China 2018
Tun M ketika berada di China baru-baru ini. – Malay Mail

Exit clause adalah antara salah satu ara bagi menutupkan perjanjian apabila pihak yang terbabit tidak bertanggungjawab ke atas perjanjian yang dimeterai yang tidak dipersetujui.

Sekiranya tiada exit clauses, negara kita iaitu Malaysia terpaksalah membayar semua ganti rugi dengan jumlah yang sangat banyak itu.

Apabila Tun M ditanyakan tentang soalan sekiranya Malaysia harus membayar pampasan kepada kontraktor China, berikutnya adalah jawapannya, ‘kalau kita kena bayar, kita akan bayar.’

Inilah kebodohan dalam rundingan. Mesti perlu ada exit clause. Kini kita perlu membayar jumlah yang amat banyak.

Tun Mahathir turut memaklumkan bahawa Presiden China Xi Jinping dan Perdana Menteri Li Keqiang sudah pun setuju dengan beliau bahawa negara Malaysia tiada lagi pilihan lain selain untuk membatalkan projek berkenaan.

kos binaan ECRL
Kos ECRL bernilai RM70 Billion? – Via ECERDC

“Kita perlu cari jalan bagaimana untuk batalkan projek tersebut dengan menggunakan kos yang amat rendah. Ini semua adalah kerana kebodohan diri kita sendiri.”

Selepas diajukan soalan tentang bagaimana dan dimanakah untuk kita mendapatkan jumlah wang yang sangat besar itu bagi membuat pembayaran, berikutnya adalah jawapan yang disampaikan oleh Tun Mahathir,

“Kita boleh dapatkan daripada Najib. Lagi pun dia yang menandatangani kontrak ini. Kebodohan apakah ini?”

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0