in

Murid Yang Kehadiran Sekolah 100% Dapat Hadiah Motor & Tiket Percutian

rekod kehadiran sekolah murid

Zaman persekolahan adalah zaman yang paling seronok dan best dalam hidup semua orang yang pernah menjadi seorang pelajar. Ia akan menjadi satu kenangan abadi yang amat menyeronokkan serta pasti tidak akan dilupakan sampai bila-bila, kan? Tapi pernah rekod kehadiran sekolah korang 100% terbaik tanpa ponteng?

Dulu masa di sekolah pasti ada yang suka ponteng kelas, malas nak ke sekolah dan selalu bangun lambat. Kehadiran sering dikira oleh para guru yang mengajar. Bila diingat semula, rugi rasanya selalu sangat ponteng dan ketinggalan dalam pelajaran.

zaman sekolah
Foto Luqman Hakim Zubir

Zaman sekarang di alam persekolahan masih tak banyak beza, cuma kemudahan dulu dan sekarang sangatlah banyak perbezaan. Tapi, bila kehadiran kita selalu penuh, biasanya cikgu akan memberikan bermacam-macam hadiah supaya murid-murid rajin datang ke sekolah.

Sebuah sekolah di Selangor telah membuat kejutan besar dan menarik perhatian ramai netizen sehingga berita ini jadi viral di laman sosial apabila menghadiahkan kepada pelajarnya dengan hadiah yang lumayan apabila pelajar yang kehadirannya 100% ke sekolah.

Rekod Kehadiran Sekolah 100% Murid Dapat Hadiah Lumayan

Program Ponteng Sifar
Foto Blast Channel

Sebuah posting di laman Twitter memaparkan beberapa gambar yang menunjukkan beberapa orang pelajar telah menerima hadiah lumayan kerana kehadiran mereka sekolah penuh tanpa ponteng. Memang tidak pernah dijangkakan oleh seorang murid untuk menerima hadiah sebegini.

Inilah inisiatif yang telah dilakukan oleh Sekolah Menengah Kebangsaan Batu Laut apabila para pihak sekolah telah menghadiahkan kepada pelajarnya yang mempunyai rekod kehadiran yang paling terbaik.

Lebih menyeronokkan semua pemenang tersebut dipilih secara rawak melalui cabutan bertuah yang telah dilakukan menerusi Program Ponteng Sifar (Proponsif) 2019 yang telah dianjurkan dengan jayanya oleh pihak sekolah tersebut sehingga menarik perhatian ramai warganet.

Melalui gambar-gambar yang kini viral di laman sosial menunjukkan pemenang tempat pertama menerima hadiah berupa motosikal, tempat kedua mendapat pakej percutian menarik berserta dengan tiket penerbangan ke Pulau Langkawi manakala tempat ketiga menerima sebuah televisyen LED.

pemenang proponsif
Foto Blast Channel
tempat pertama proponsif
Foto Blast Channel
Porponsif Sekolah Menengah Kebangsaan Batu Laut
Foto Blast Channel
Murid yang mepunyai rekod yang baik
Foto Blast Channel

Walau bagaimanapun, bukan hadiah itu sahaja malahan pelajar-pelajar lain juga turut menerima beberapa set peralatan sekolah apabila semua di antara mereka yang terus mengekalkan rekod kehadiran ke sekolah dengan baik sepanjang tempoh persekolahan.

Menurut laporan, semua hadiah-hadiah tersebut adalah hasil yang telah terkumpul daripada sumbangan oleh pihak Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) di sekolah tersebut. Ia adalah perkara yang harus dibanggakan apabila mereka mampu menjayakan inisiatif seperti ini.

Ekoran posting daripada Twitter ini tular, rata-rata netizen turut memuji langkah-langkah dan inisiatif yang dibuat oleh pihak sekolah berkenaan patut ditiru oleh semua sekolah lain bagi menarik minat semua pelajar ke sekolah disamping mengekalkan rekod kehadiran.

Baca : Viral Cikgu Cantik Dapat 15 Surat Cinta & Pick-Up Line Comel Dari Murid Sekolah

Semoga selepas ini, ada pihak-pihak sekolah lain akan turut menganjurkan program yang serupa yang perlu dibincangkan oleh semua ibu bapa dan guru. Kejayaan sekolah ini telah membuktikan program khas untuk murid yang mempunyai rekod kehadiran sekolah 100% ini telah berjaya menarik minat pelajar sekolah.

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.