in

7 Keistimewaan dan Kelebihan Malam Lailatul Qadar Malam Seribu Bulan

malam seribu bulan penuh keberkatan

Apakah keistimewaan dan kelebihan malam Lailatul Qadar (Lailatul Qadr) sehingga ia menjadi idaman dan impian bagi setiap umat Islam yang ingin sekali bertemu dengan malam ini iaitu malam yang penuh dengan rahmat dan kemuliaan.

Kelebihan malam Lailatul Qadar yang mempunyai 7 keistimewaan ini begitu utama dari malam-malam lain kerana ia hanya boleh ditemui setahun sekali sahaja iaitu pada salah satu daripada 10 malam terakhir di bulan Ramadhan, bulan yang penuh keberkatan.

7 Keistimewaan dan Kelebihan Malam Lailatul Qadar

keutamaan lailatul qadar
Lailatul Qadar sentiasa dinantikan oleh ramai umat Islam di bulan Ramadhan.

Pengertian Malam Lailatul Qadar

Apakah yang dinamakan malam Lailatul Qadr dan peristiwa apakah yang terjadi pada malam Lailatul Qadr? Apakah keistimewaan dan tanda-tanda malam Lailatul Qadr ini dan bagaimana ciri-ciri malam yang sangat istimewa ini?

Persoalan ini pastinya menjadi tanda tanya ramai dan ingin tahu apa maksud dan maknanya. Berikutnya dikongsikan pengertian malam Lailatul Qadar yang merupakan malam yang sangat istimewa serta mempunyai banyak kelebihan dan manfaatnya.

Perkara itu dijelaskan dalam firman Allah سبحانه وتعالى:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ﴿١﴾ وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ﴿٢

“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Al-Qadar. Tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu?” (Surah Al-Qadar; Ayat 1 – 2)

7 Keistimewaan dan Kelebihan Malam Lailatul Qadar adalah:

1. Waktu Diturunkan Al-Quran

Lailatul Qadar menunjukkan keistimewaan kerana pada malam inilah Allah سبحانه وتعالى menurunkan kitab suci utama iaitu Al-Quranul Karim.

Ibnu ‘Abbas dan selainnya mengatakan, “Allah menurunkan Al-Quran secara keseluruhan sekaligus dari Lauhul Mahfuzh ke Baitul’ Izzah yang ada di langit dunia. Kemudian Allah menurunkan Al-Quran kepada Rasulullah ﷺ tersebut secara beransur-ansur sesuai dengan peristiwa dan kejadian yang berlaku sepanjang 23 tahun.”

2. Lebih Baik Dari 1000 Bulan

Keutamaan Lailatul Qadar sungguh luar biasa kerana malam ini lebih baik dari 1000 bulan dan bersamaan dengan 83 tahun.

Allah سبحانه وتعالى berfirman;

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ

“Malam Lailatul-Qadar (Malam Kemuliaan) itu lebih baik dari seribu bulan.”

(Surah Al-Qadr atau Al-Qadar; Ayat 3)

An Nakha’I dalam ‘Latha-if Al Ma’arif’ menyatakan, “Amalan di lailatul qadar lebih baik dari amalan di 1000 bulan.” Mujahid, Qotadah dan ulama lainnya berpendapat bahawa yang dimaksudkan dengan lebih baik dari seribu bulan adalah solat dan amalan pada lailatul qadar lebih baik dari solat dan puasa di 1000 bulan yang tidak terdapat lailatul qadar. (Zaadul Masiir).

3. Malam Penuh Keberkatan

Lailatul Qadar adalah malam yang penuh keberkatan berdasarkan firman Allah سبحانه وتعالى,

إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنْذِرِينَ

“Sesungguhnya Kami menurunkannya pada suatu malam yang diberkati dan sesungguhnya Kami-lah yang memberi peringatan.” (Surah Ad Dukhan; Ayat 3)

‘Malam penuh berkat’ ini adalah malam Lailatul Qadar dan ini juga menunjukkan keistimewaan malam tersebut. Ramai malaikat yang akan turun pada Lailatul Qadar kerana banyaknya keberkatan pada malam tersebut dan turunnya malaikat menandakan melimpahnya berkat dan rahmat.

Amalan untuk mendapatkan lailatul qadr
Mereka yang tidak meninggalkan solat dan sering beribadat akan mudah menemui Lailatul Qadar.

4. Turunnya Jibril Dan Para Malaikat

Keistimewaan dan kelebihan Lailatul Qadar diiringi juga dengan turunnya para malaikat yang diketuai oleh ‘Ar Ruuh’ iaitu malaikat Jibril pada malam al-Qadr dalam suatu angkatan yang besar, penuh gilang-gemilang untuk memberi taufik dan hidayah kepada orang berpuasa dengan seikhlas hati.

Allah سبحانه وتعالى berfirman,

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم

“Pada Malam itu, turun para malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka.”(Surah Al-Qadar; Ayat 4)

Keistimewaan ‘Ar Ruuh’ atau Malaikat Jibril yang disebut dalam ayat di atas adalah bagi menunjukkan kemuliaan (keutamaan) malaikat tersebut.

Sebagaimana malaikat turun ketika ada yang membacakan Al-Quran, mereka juga akan mengelilingi orang-orang yang berada dalam majlis zikir dan majlis ilmu. Para malaikat akan meletakkan sayap-sayap mereka pada penuntut ilmu kerana malaikat sangat mengagungkan mereka. (Tafsir Al-Quran Al ‘Azhim, 14: 407)

5. Malam Kesejahteraan

Lailatul Qadar disifatkan sebagai keutamaan luar biasa dan kesejahteraan kerana pada malam itu malaikat turun untuk mengucapkan “Salam Sejahtera” kepada seluruh penduduk bumi.

Firman Allah سبحانه وتعالى;

سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْر

“Sejahteralah Malam (yang penuh berkat) itu hingga terbit fajar.” (Surah Al-Qadar; Ayat 5)

Mujahid menyatakan, “Malam tersebut penuh keselamatan di mana syaitan tidak dapat berbuat apa-apa di malam tersebut, baik berbuat buruk atau mengganggu yang lain.” (Tafsir Al Qur’an Al ‘Azhim).

Juga boleh membawa makna bahawa malam tersebut, banyak yang terselamat dari hukuman dan seksaan kerana mereka melakukan ketaatan pada Allah سبحانه وتعالى (pada malam tersebut).

6. Dicatatkan Takdir Tahunan

Lailatul Qadar adalah malam penulisan dan dicatatkan takdir tahunan. Imam Nawawi rahimahullah dalam ‘Syarh Muslim’ bahawa catatan takdir tahunan tersebut tentu saja didahului oleh ilmu dan penulisan Allah سبحانه وتعالى. Takdir ini nantinya akan diperlihatkan kepada malaikat dan ia akan mengetahui yang akan terjadi dan mereka akan melaksanakan tugas yang diperintahkan untuknya.

Allah سبحانه وتعالى berfirman,

فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ

“Pada malam itu dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah” (Surah Ad Dukhan; Ayat 4)

Ibnu Katsir dalam kitab tafsirnya menerangkan bahawa pada Lailatul Qadar akan diperhalusi di Lauhul Mahfuzh mengenai penulisan takdir dalam setahun, juga akan dicatat ajal maut dan rezeki.

Dan turut juga akan dicatat segala sesuatu hingga akhir dalam setahun. Demikian juga diriwayatkan oleh Ibnu ‘Umar, Abu Malik, Mujahid, Adh Dhahhak dan ulama salaf lainnya.

Allah سبحانه وتعالى berfirman,

malam lailatuqadar berlaku pada

7. Dosa Diampunkan

Dosa setiap orang yang menghidupkan malam Lailatul Qadar akan diampunkan oleh Allah سبحانه وتعالى.

Dari Abu Hurairah, Rasulullah ﷺ bersabda,

peristiwa malam lailatul qadar ganjil atau genap

Ibnu Hajar Al Asqalani mengatakan bahawa yang dimaksudkan ‘iimaanan’ (kerana iman) adalah membenarkan janji Allah سبحانه وتعالى iaitu pahala yang diberikan kepada orang yang menghidupkan malam tersebut. Manakala ‘ihtisaaban’ bermakna mengharap pahala dari sisi Allah سبحانه وتعالى, bukan kerana mengharap selainnya seperti berbuat riyak. (Fathul Bari)

‘Lailatul Qadar’ juga dikenali dengan nama ‘Lailatul Syaraf’ bermaksud malam kemuliaan atau ‘Lailatul Tajalli’ yang bermakna malam Allah سبحانه وتعالى melimpahkan cahaya dan hidayahNya kepada orang berpuasa dan beribadat pada sebelah malamnya.

Orang yang beribadah atau buat ibadat sepanjang tahun tentu lebih cerah dan mudah mendapatkan 7 keistimewaan dan kemuliaan malam tersebut kerana ibadahnya bersifat kekal, tetap, ikhlas dan konsisten berbanding dengan orang yang beribadah jarang-jarang.

Baca juga: Ciri-ciri Orang Yang Mendapat Malam Lailatul Qadar

Doa Lailatul Qadar

doa pada malam lailatul qadar
Amalan atau doa ketika malam Laitul Qadar di bulan Ramadhan.

Tanda-Tanda atau Ciri-Ciri Malam Lailatul Qadar

Pasti ada yang tertanya-tanya apakah ciri-ciri atau tanda-tanda malam LailatulQadar ini, berikutnya dikongsikan tentang jawapan di atas persoalan ini yang didapati dari laman JAKIM.

Alim ulama’ rahimahullah menyebutkan beberapa tanda atau alamat berhubung dengan malam “Lailatulqadar”.

Ada yang berkata: Orang yang menemui malam “Lailatulqadar”, ia melihat nur yang terang benderang di segala tempat, hatta segala ceruk yang gelap-gelita.

Ada pula yang berkata: Ia mendengar ucapan salam dan kata-kata yang lain dari malaikat.

Ada juga yang berkata: Ia melihat segala benda (termasuk pohon-pohon kayu) rebah sujud.

Ada pula yang berkata: Doa permohonannya makbul.

Imam Al-Tabari rahimahullah memilih “qaul” yang menegaskan: Bahawa semuanya itu tidak lazim (tidak semestinya ia dapat melihatnya), kerana tidak disyaratkan “melihat sesuatu atau mendengarnya” untuk menemui malam Lailatul Qadar.

Yakni yang penting ialah taat mengerjakan amal bakti kerana Allah semata-mata, kerana balasannya tetap terjamin dan akan dapat dinikmati di dunia dan akhirat.

“Ya Allah! Mudahkanlah bagi kami meraih keistimewaan Lailatul Qadar di hari-hari terakhir bulan Ramadhan tahun ini dengan kami berupaya mengisinya dengan seikhlas hati bersolat, berzikir dan beramal soleh tanpa rasa mengantuk.”

Aaminnn Yaa Rabbal Alamin.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab. Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar. Semoga perkongsian tentang keutamaan, keistimewaan dan kelebihan malam Lailatul Qadar ini akan menjawab semua pertanyaan dan persoalan di setiap minda anda yang masih lagi belum tahu. Semoga bermanfaat.

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0