in ,

Guna Telefon Semasa Memandu, Anak Maut Dilanggar Ayah Sendiri

main telefon masa memandu kereta

Inilah kesan penggunaan telefon bimbit semasa memandu sehingga menyebabkan seorang kanak-kanak yang tidak berdosa maut selepas dilanggar oleh ayah sendiri. Penggunaan handphone ketika memandu kenderaan haruslah tidak diamalkan oleh semua pemandu walau di mana saja.

kesan penggunaan telefon ketika memandu
Memandu sambil guna telefon adalah dilarang sama sekali.

Menurut laporan Coconuts, kanak-kanak yang berusia empat tahun menjadi mangsa ayahnya sendiri pada minggu lalu di daerah Sidoarjo, Jawa Timur, Indonesia. Bapa kanak-kanak berkenaan yang dikenali sebagai KF dikatakan menghantar anaknya ke sekolah.

Walau bagaimanapun, pada hari tersebut lelaki terbabit tidak menghantar dan mengiringi anaknya itu sehingga ke dalam sekolah. Ketika anaknya MS sedang berjalan menuju ke sekolah melalui di hadapan kereta ayahnya, KF secara tiba-tiba telah melanggar MS dan dikatakan tidak perasan.

main handphone ketika memandu
Sumber: Okezone

Kanak-kanak terbabit dilanggat sehingga termasuk ke bahagian tayar bawah kereta di sebelah kanan dan telah disahkan meninggal dunia setelah dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan dan pemeriksaan.

Difahamkan kejadian tersebut dikatakan tiada sebarang dakwaan pada ketika ini. Namun, pihak polis yakin mengapa KF tidak dapat melihat MS di depan keretanya iaitu disebabkan menggunakan handphone sewaktu memandu kereta.

Sekiranya kejadian tersebut dapat dibuktikan bahawa KF menggunakan telefon bimbit ketika memandu, beliau akan didakwa sehingga menyebabkan kematian anaknya sendiri kerana kecuaiannya.

guna telefon bimbit ketika drive
Kerana kecuaian ketika memandu, anak sendiri jadi mangsa kemalangan. – Gambar hiasan.

Akibat kejadian ini, pihak Polis Trafik Indonesia memaklumkan bahawa mereka akan terus meningkatkan kesedaran terhadap orang ramai iaitu betapa bahaya menggunakan telefon sewaktu memandu.

Saranan mereka juga meminta semua pegawai trafik akan lebih tegas lagi sekiranya terserempak atau ternampak pemandu yang sedang memandu tetapi menggunakan telefon dengan tujuan agar perkara dan kejadian yang sama tidak lagi berulang sehingga mengorbankan nyawa.

Written by Sazarimma

Seorang yang suka mempelajari sesuatu yang baru dan gemar melakukan aktiviti lasak. Seorang penjawat awam yang amat optimis, kemahiran berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dan suka membaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments