in

Ketuat Terjadi Kerana Darah Ayam? Cara Hilangkan Kutil Dengan Cepat

Cara hilangkan ketuat dengan cepat

Pasti ramai yang pernah mengalami ketuat atau kutil di bahagian badan dan biasanya ia terjadi di tangan atau kaki. Sejak dari dulu orang terdahulu mengatakan bahawa ia berlaku disebabkan kulit kita terkena darah ayam dan adakah benar kata-kata tersebut?

Ketuat sememangnya tidak digemari orang apatah lagi jika ia berlaku dengan banyaknya di bahagian-bahagian tertentu sehingga mencacatkan kulit kita. Apabila ini terjadi pastinya kulit tidak lagi nampak seperti normal dan lebih teruk lagi jika ia berwarna hitam dan terjadi di tangan atau jari kanan yang mana tangan ini untuk menyuap makanan.

Ketuat Berlaku Disebabkan Darah Ayam?

cara merawat ketuat petua tradisional

Menurut kajian, ketuat terjadi apabila virus Human Papillomavirus (HPV) terkena pada kulit yang kemudiannya menyebabkan jangkitan. Malah ia juga cenderung terbentuk di bahagian kulit yang luka atau mengalami koyakan. Virus tersebut mampu masuk ke lapisan atas kulit menerusi luka berkenaan yang terjadinya kutil.

Mungkin ada di antara kita langsung tidak menghiraukan dengan kehadiran ketuat malahan tiada usaha untuk buang atau menghilangkan kutil ini. Adakah ia berjangkit? Sebenarnya, anda tidak boleh membiarkan begitu sahaja kerana ia juga seperti penyakit iaitu mudah berjangkit dari seorang ke seorang yang lain tanpa anda sedari.

Jangkitan boleh berlaku apabila seseorang itu yang mempunyai kutil telah menyentuh atau tersentuh dengan orang yang tiada ketuat dengan tidak sengaja atau individu yang menggunakan tuala yang telah digunakan oleh mereka yang mempunyai ketuat, pastinya individu tersebut akan dijangkiti.

Malahan, jika anda hanya mempunyai satu ketuat sahaja di badan ia mampu merebak dan menjadi lebih banyak di badan sendiri sekiranya tidak dikawal. Jangkitan itu berlaku apabila bahagian yang terdapat kutil tersentuh di bahagian yang tidak mempunyai kutil. Oleh itu, anda digalakkan sentiasa membersihkan tangan untuk mengelakkan daripada berjangkit jika bahagian kulit anda terluka.

Cara Untuk Elakkan Daripada Dijangkiti Ketuat

Berikut kami kongsikan cara atau langkah-langkah mudah yang boleh anda amalkan untuk mengelakkan daripada dijangkiti ketuat seperti yang diterangkan oleh pihak Hello Doktor yang membincangkan tentang ini dengan lebih terperinci.

 • Basuh tangan anda dengan kerap terutamanya jika anda ada menyentuh kutil individu lain
 • Jangan sentuh ketuat anda
 • Tutup kutil anda itu dengan menggunakan pembalut
 • Pastikan tangan dan kaki anda kering
 • Pakai selipar apabila anda menggunakan tempat-tempat awam seperti tandas

Mengapa Ada Ketuat Bertitik dan Berwarna Hitam?

kulit menjadi hitam

Sekiranya anda mempunyai ketuat yang berwarna hitam atau berlakunya titik-titik hitam, ia sebenarnya adalah salur darah yang membekalkan ketuat dengan nutrien dan oksigen. Ia juga memerlukan nutrien dan oksigen untuk terus bertahan atau meneruskan hidup.

Mungkin ada yang tertanya bolehkah ketuat akan sembuh dengan sendirinya. Sebenarnya ia bergantung kepada jenis-jenis penyakit yang anda hadapi ini. Ada juga akan terus hilang dengan sendirinya dan ada yang memerlukan rawatan untuk menghilangkan kutil ini. Malahan ada yang mengambil masa terlalu lama sehingga bertahun-tahun. Sesetengah ketuat pula adalah ketuat “ibu” yang menyebarkan ke bahagian lain di badan anda.

Rawatan Untuk Hilangkan Ketuat

Sama ada ketuat yang terjadi di tapak kaki, di tangan atau di mana-mana bahagian badan ia boleh diubati dengan bermacam cara dan penawarnya pasti ada. Antara rawatan yang berkesan, anda boleh mendapatkan ubat atau produk yang dijual di farmasi seperti Guardian atau di Watson dan sebagainya.

Jika kutil yang anda hadapi itu masih juga tidak hilang, anda diwajibkan berjumpa doktor pakar atau ahli dermatologi. Anda boleh mendapatkan kaedah rawatan yang amat berkesan dan cepat untuk mencegahnya dari terus melekat di badan anda. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor jika keadaan anda seperti berikut :

 • Anda mempunyai kutil pada bahagian muka, kulit kepala, mata, leher atau mana-mana bahagian tubuh yang sensitif seperti bahagian sulit, mulut dan lubang hidung
 • Terdapat pendarahan atau tanda-tanda jangkitan seperti nanah di sekitar ketuat
 • Kutil tersebut menyebabkan kesakitan
 • Warnanya berubah
 • Mempunyai ketuat dan diabetes atau kekurangan imun tubuh

Petua dan Cara Hilangkan Ketuat Dengan Cepat

Tentunya ada di antara anda yang ingin menghilangkan ketuat dengan menggunakan bermacam cara sehingga ada yang sanggup korek, potong, hiris dan sebagainya. Sebenarnya ada juga petua tradisional dan tips yang anda boleh amalkan untuk membuang kutil ini selamanya tanpa perlu menghabiskan duit yang banyak.

Malahan ada yang mengatakan untuk hilangkan ketuat juga boleh menggunakan bahan semulajadi seperti lemon, minyak tanah, rendaman air garam dan kapur sirih. Walau bagaimanapun, perubatan moden juga sangat berkesan seperti cryotherapy iaitu pembekuan, rawatan laser, penggunaan krim khas dan sebagainya.

Seorang pengguna Facebook turut berkongsi cara hilangkan ketuat dengan cepat yang boleh anda buat sendiri di rumah. Difahamkan kesannya berhasil selepas rawatan tersebut dibuat dengan menggunakan beberapa bahan mudah sahaja. Ikuti perkongsian daripada Hanis Samsuddin yang membukti cara hapuskan kutil dengan mudah.

Bahan-bahan Yang Diperlukan Untuk Menghilangkan Ketuat

cara hilangkan kutil dengan vaseline

Apple Cider Vinegar – Ini bahan aktif yang akan membunuh penyakit ini. Asid asetik dalam cuka sangat efektif untuk membunuh akar ketuat. Kalau tak ada Apple Cider Vinegar boleh guna cuka makan yang biasa tu. Balsamic Vinegar pun boleh tapi mahal.

Kapas – Kapas akan menyerap dan menyimpan cuka. Gunakan kapas yang daya menyerapnya kuat. Facial cotton pun boleh digunakan.

Plaster atau Duck TapePlaster atau duck tape bertujuan untuk memegang kapas yang direndam dalam cuka. Gunakan tape yang kuat daya lekatnya.

Vaseline – Asid dalam cuka tidak kenal kulit sihat atau kulit kutil. Dengan menyapukan vaseline pada kulit sihat, ia terlindung dari tindakbalas cuka.

Baca : Penyakit Ekzema Kulit Merekah Berdarah Berakhir Selepas Dapatkan Rawatan Pakar

cara nak hilangkan ketuat dengan cepat

 • Sapu vaseline di sekeliling ketuat dan jangan terkena ketuat
 • Basahkan kapas dengan cuka, letak atas kutil tersebut dan plaster
 • Biarkan semalaman

Kutil yang tidak disapu vaseline. Kulit yang sihat akan turut mengecut apabila terkena cuka. Jadi pastikan ada menyapu vaseline di keliling kulit ketuat sebelum meletakkan cuka.

Hari ketiga:

punca ketuat

Cuka sudah menembusi lapisan kulit mati pada ketuat dan mula bertindak pada akar. Pada hari pertama dan kedua tiada rasa apa-apa sebab cuka memakan sel kulit mati. Pada hari ketiga bila akar sudah ditembusi akan rasa sedikit pedih.

kesan kutil

Gambar di atas menunjukkan kelihatan akar ketuat menjadi hitam. Ini menandakan sel-sel pula mula mati kerana dimakan asid.

cara tradisional merawat sakit kulit di tangan

Gambar atas dari kiri menunjukkan ketuat dah mati manakala kanan, apabila ia jadi begini, anda boleh korek sedikit demi sedikit.

luka akibat kulit

Gambar di atas menunjukkan setelah ia berjaya dikorek dan jelas ia sangat berkesan dengan cepat. Anda juga boleh menggunakan minyak gamat untuk mencepatkan proses untuk sembuhkan kutil ini.

penyakit sembuh sepenuhnya

Gambar di atas pula jelas sekali menunjukkan hasilnya sangat mujarab dengan menggunakan cara hilangkan ketuat yang dikongsikan. Ternyata ia mudah untuk diamalkan, namun memerlukan sedikit usaha dan kerajinan dari diri anda sendiri untuk sembuh dari penyakit ini.

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0