in

Khasiat Daun Sukun Mujarab Merawat Berbagai Jenis Penyakit Kronik

khasiat daun sukun untuk ginjal dan jantung

Mungkin ramai yang tahu tentang pokok, buah dan khasiat daun sukun. Sukun atau ia juga dikenali sebagai Breadfruit (Artocarpus altilis) adalah satu jenis buah yang selalunya akan dimasak dengan menggunakan berbagai jenis resepi sama ada digoreng atau pun direbus.

Buah sukun mempunyai karakter yang begitu manis dan turut mengenyangkan si pemakannya. Namun terbukti sukun tidak hanya dimanfaatkan buahnya saja.

Daun sukun yang berbentuk lembaran besar, sedang dan kecil juga bermanfaat untuk manusia. Bentuk daun memiliki ciri-ciri garis yang kasar dengan warna hijau tua dan hijau muda.

Manfaat & Khasiat Daun Sukun

kelebihan dan manfaat pokok sukun
Daun sukun sangat bermanfaat kepada kesihatan manusia.

Apakah daun sukun kering boleh memberikan manfaat? Daun sukun memiliki bentuk yang lebar dengan beberapa garis-garis ruas yang terlihat sangat jelas. Daun memiliki warna hijau yang sangat identik.

Beberapa jenis sebatian yang ditemukan pada daun sukun kering memang efektif untuk mengatasi beberapa jenis penyakit. Dalam sebuah penelitian ditemui sebatian kuat daun sukun kering seperti zat anti inflamasi, riboflavin, asid hidrosianat, asetikolan dan juga tanin.

Daun sukun kering juga mengandung zat anti oksidan tinggi dan beberapa jenis mineral lainnya. Tapi terbukti pokok sukun tidak hanya dimanfaatkan bahagian buahnya saja, sebab sudah terbukti lama daun sukun berkhasiat sebagai tanaman ubat.

Dibawah ini adalah beberapa khasiat dan manfaat dari daun sukun kering :

1. Mengubati Penyakit Ginjal

Penyakit ginjal menjadi penyakit yang sangat menakutkan. Orang yang sudah menderita penyakit gagal ginjal harus mencuci darah secara rutin. Efek dari pengubatan ini memang tidak cukup baik untuk tubuh sehingga sering membuat penderita tidak ingin menjalani cuci darah.

Namun, ternyata manfaat daun sukun kering boleh digunakan sebagai ubat yang sangat selamat. Daun sukun memiliki sebatian khusus yang boleh mendorong efek diuretik. Penderita sakit ginjal boleh memakai terapi ini selama beberapa bulan hingga benar-benar mampu sembuh.

2. Menurunkan Kadar Kolesterol

Kadar kolesterol didapati dari makanan yang banyak mengandung lemak tepu dan jenis lemak trans. Jenis lemak ini boleh didapati dari berbagai macam daging yang mengandung lemak seperti lemak pada daging lembu, lemak pada kulit daging ayam dan minyak sayuran seperti jenis minyak sawit.

Kolesterol tidak boleh digunakan oleh tubuh dan akan berkumpul dalam darah. Efek jangka masa panjangnya adalah menyebabkan penyakit jantung dan serangan stroke.

khasiat daun sukun kering
Ramai yang terkejut dengan khasiat daun sukun.

Daun sukun terbukti boleh digunakan sebagai ubat untuk menurunkan kadar kolesterol. Kolesterol akan keluar dari bahagian darah dan menjadi sisa-sisa metabolisme yang akan keluar melalui air kencing atau najis.

3. Menurunkan Risiko Penyakit Jantung

Penyakit jantung boleh disebabkan oleh berbagai macam sebab seperti komplikasi dari stroke, diabetes atau gagal ginjal. Selain itu pola metabolisme tubuh yang tidak baik boleh menyebabkan pembentukan plak dalam pembuluh darah, pengerasan pembuluh darah dan berbagai kelainan jantung lainnya.

Bahagian yang paling mengerikan adalah serangan jantung yang boleh terjadi bila-bila saja. Untuk mengatasi dan menurunkan risiko penyakit jantung boleh menggunakan terapi air teh dari daun sukun.

Daun sukun membuat tekanan darah dan aliran darah pada pembuluh darah menjadi lebih baik. Kesan dalam jangka lama boleh membuat jantung menjadi lebih sihat.

4. Mengelakkan Pembentukkan Sel Kanser

Kanser boleh disebabkan oleh berbagai perkara yang terjadi dalam tubuh manusia. Namun penyebab asasnya adalah kerana rosaknya sel-sel sihat dalam tubuh yang disebabkan oleh berbagai jenis zat radikal bebas.

Akibatnya maka sel-sel yang sihat bermutasi dan boleh menyebabkan kanser. Sel kanser boleh muncul disemua jenis organ tubuh manusia dan berjangkit ke bahagian organ tubuh yang lain.

Untuk menurunkan risiko kanser dan menyembuhkan kanser maka rebusan daun sukun kering boleh menjadi pengganti kemoterapi. Manfaat antioksidan pada daun sukun kering sangat tinggi dan boleh mengatasi masalah kanser.

5. Mengubati Asid Uric

Asid uric boleh menyebabkan tubuh menjadi lemah. Bahkan pada keadaan lebih teruk boleh menyebabkan penderita mengalami radang sendi dan kelumpuhan. Penyakit ini disebabkan kerana tingginya kadar asid dalam pembuluh darah.

Penyakit ini sering terjadi pada orang tua dan disertai dengan beberapa masalah lain seperti diabetes, stroke, atau hipertensi. Pengambilan teh dari daun sukun yang sudah dikeringkan secara efektif boleh menurunkan asid uric secara berkala.

Daun sukun kering juga memiliki kesan anti keradangan sehingga sangat baik untuk menurunkan risiko radang pada sendi.

Dalam tempoh terapi dengan daun sukun kering maka sangat disarankan untuk menghindari berbagai jenis sayuran hijau yang boleh menyebabkan tingginya kadar asid uric seperti kangkung, kacang panjang, bayam, sawi dan beberapa jenis makanan yang mengandungi lemak haiwan.

6. Mengubati Penyakit Hati

Hati memiliki fungsi untuk menampung semua racun dalam tubuh dan meneutralkannya kembali. Hati yang sudah digunakan oleh tubuh untuk meneutralkan boleh mengalami masalah kerana keadaan metabolisme tubuh yang buruk.

Selain itu pengambilan alk0h0l dan rokok juga boleh meningkatkan risiko penyakit ini. Daun sukun kering yang sudah direbus dan dijadikan dalam bentuk teh boleh bermanfaat untuk mengatasi keradangan atau pembengkakan hati.

daun sukun untuk jantung
Buah sukun yang digorengkan begitu sahaja sanag digemari ramai.

Beberapa jenis sebatian seperti asetilkolin sangat baik untuk melawan keradangan. Hindari rokok dan alk0h0l selama tempoh melakukan terapi ini.

7. Mengubati Alergi

Alergi sering menyebabkan tubuh mengalami gatal-gatal dari kegatalan biasa hingga parah. Alergi disebabkan kerana tubuh tidak boleh membentuk hormon dan enzim yang membuat sistem anti alergi untuk tubuh.

Akibatnya maka tubuh mengalami beberapa kegagalan sistem dalam membuat kekebalan pada zat tertentu. Pengambilan daun sukun kering sangat bermanfaat untuk mengatasi masalah alergi.

Ketika terapi sebaiknya juga menghindari berbagai punca alergi dan mulai mensimulasi tubuh ketika sudah mendapatkan kesan dari pengambilan daun kering.

8. Mengubati Penyakit Pembesaran Limpa

Pembesaran limpa boleh disebabkan kerana rosaknya sistem limpa dalam tubuh. Puncanya sangat berbeza-beza namun yang paling sering adalah tubuh terlalu banyak menampung racun.

Enzim dan hormon dalam tubuh mengalami kerosakan dan berbagai macam makanan yang buruk membuat limpa tidak boleh berfungsi dengan baik.

Manfaat daun sukun kering memiliki fungsi sebagai anti racun dan untuk detoksifikasi atau mengeluarkan racun dalam tubuh. Daun sukun kering yang sudah dibuat menjadi teh akan efektif dalam menyembuhkan penyakit ini.

9. Mengubati Sakit Gigi

Sakit gigi yang disebabkan kerana lubang pada gigi menjadi salah satu keluhan yang biasa kita dengar. Rasa sakit akan menyerang ketika ada banyak bakteria dan kuman yang berkumpul pada lubang gigi.

Daun sukun kering bermanfaat sebagai anti racun yang akan membunuh semua kuman dan bakteria pada lubang gigi. Berkumur dengan teh dari rebusan daun sukun kering akan memberikan kesan menenangkan untuk rasa sakit dan membuat sakit gigi tidak sering berulang.

10. Anti Pendarahan

Pada zaman dahulu rebusan daun sukun kering sering menjadi ubat anti pendarahan. Kes yang paling sering terjadi adalah untuk mengubati pendarahan pada ibu yang baru saja melahirkan.

Hal ini disebabkan kerana sebatian kimia dalam daun sukun kering boleh melancarkan sistem pembuluh darah dan menghentikan pendarahan. Minum tiga kali sehari bagi ibu yang mengalami pendarahan akan menghentikan pendarahan dan membantu kesihatan cepat pulih.

Baca : Khasiat Nanas dan Kebaikan Untuk Kesihatan Ramai Tak Tahu

Tip Membuat Ramuan Daun Sukun Kering

kebaikan daun sukun untuk kesihatan
Daun sukun yang dikeringkan adalah yang terbaik.

Untuk membuat ramuan daun sukun kering, pastikan anda memilih daun sukun segar yang masih tumbuh pada batang atau dahan. Jangan menggunakan daun sukun kering yang sudah jatuh ke tanah atau rosak. Berikut cara mudah untuk membuat teh dari daun sukun kering:

  1. Pilih beberapa helai daun sukun yang sudah tua. Cirinya adalah karakter daun sukun yang keras, garis-garis yang jelas dan warna hijau tua hingga kebiruan.
  2. Cuci daun sukun yang baru dipetik dengan air mengalir, jika kotor maka bersihkan dengan berus. Pilih jenis daun yang tidak terluka atau berkerak.
  3. Potong halus daun sukun yang masih basah.
  4. Jemur di bawah sinar matahari. Perhatikan kebersihan tempat untuk menjemur dan jangan sampai kena air selama proses pengeringan.
  5. Rebus daun sukun yang sudah kering dan bila sudah baki setengahnya maka tambah air lagi hingga benar-benar berwarna coklat dan kental.
  6. Tapis rebusan daun sukun kering dan gunakan untuk pengubatan beberapa jenis penyakit seperti yang sudah disebutkan.
  7. Tambahkan madu atau gula batu untuk menghilangkan kesan pahit.

Sekiranya maklumat ini sangat bermanfaat, mohon share kepada semua agra ramai lagi yang tahu Sumber: Sempoi Media

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0