in

Lasik Mata dan Pembedahan Kos Rawatan Murah

Pembedahan Lasik

Lasik? Mungkin ramai yang belum tahu apa itu Lasik atau singkatan dari rawatan laser assisted in situ keratomileusis yang biasanya dikaitkan dengan pembedahan laser pada mata (Lasik Surgery). Ia juga adalah satu prosedur baru untuk pembaikan daya penglihatan pada mereka yang rabun jauh atau dekat dan pembedahan lasik mata pada hari ini menjadi semakin popular biarpun harga mahal tetapi ada juga yang jimat dan murah.

Walau bagaimanapun, kebaikan dan kelebihan prosedur lasik ini yang merawat rabun telah terbukti berkesan kerana kurangnya risiko, komplikasi dan juga kesan sampingan jika dibandingkan dengan pembedahan refraktif yang lain serta tempoh pemulihan yang cepat. Namun, pasti ada persoalan atau kemusykilan dari mereka yang ingin menjalani rawatan lasik ini seperti berapakah kos rawatan? efek dari pembedahan seperti kesan laser mata dan sebagainya.

Lasik
Lasik

Kepada mereka yang berminat ingin tahu tentang cara membuat lasik dan lasik mata ini, kami kongsikan satu perkongsian dari seorang wanita yang berkongsi pengalaman lasik dimana beliau telah pun menjalani pembedahan lasik pada 4 tahun lalu. Mungkin pengalaman dari saudari Durratul Khair Harullah ini akan membantu anda dan menjawab segala pertanyaan anda.

Saya Si Mata Rabun

Seksa tau jadi budak rabun. Bangun pagi, cermin matalah yang kau cari dahulu. Seriau tau masuk ke bilik air kalau tak pakai cermin mata sebab kau takut sangat terpijak katak. (Kat kampung banyak katak di bilik air).

Rabun saya sangat teruk, power cermin mata waktu itu 1000 lebih kot. Tak ingat sangat tapi bila kau tak pakai cermin mata, memang muka kawan kau nampak macam hantu tak bermuka. Serius, kau takkan nampak kawan kau senyum kat kau atau melambai kau. Maka kau akan dicop sombong.

Saya memakai cermin mata sejak darjah 4 sebab suka cuba memakai cermin mata abah, kononnya supaya nampak lebih pandai dan genius..haha..akhirnya, kau rabun betul dan setiap tahun bertambah power cermin mata itu sebab suka melihat TV dengan jarak yang dekat.

Dipendekkan cerita, saya buat keputusan buat LASIK setelah tak tahan dengan kerabunan saya yang tak boleh melihat momen indah melahirkan Husna. Dan keputusan kau semakin kukuh setelah cermin mata kau asyik dipatahkan berkali-kali oleh anak kau yang semakin melasak.

BACA JUGA : Cuba Atasi Masalah Mata Rabun Dengan Tanaman Ajaib Ini..

Survey Tempat

Memandangkan saya bukanlah jutawan mahupun hartawan, saya pun mencari tempat untuk membuat LASIK sesuai dengan kemampuan saya. Dr. Muhaya kata, pakar mata ni sama sahaja di mana-mana. Jangan kau pergi kepada doktor yang tidak bertauliah sudahlah.

Advance Vision Damansara Utama
Advance Vision Eye Specialist Centre di Damansara Utama, Petaling Jaya

Saya buat di Advance Vision Eye Specialist Centre di Damansara Utama, Petaling Jaya. Kau boleh lihat laman web di Advance Vision dan Facebook Page Advance Vision.

Kos Rawatan Lasik Mata Mahal ke?

Bayaran tak mahal pun. Harga kos RM2888 sahaja untuk sepasang mata. Mahal lagi kereta Toyota Vios kau. Tapi ada yang berharga RM5k. Bergantung jenis LASIK. Nak terangkan pun payah, kau kena pergi dan buat pemeriksaan mata kau dulu di situ.

Kalau ibu bapa kau mengadu dah tak nampak sebab faktor usia. Mungkin ibu bapa kau ada katarak. Bawalah pergi untuk buang katarak tu. Harganya mahal sedikit. RM2 ribu lebih itu hanya untuk sebelah mata sahaja.

Saya bawa abah buat untuk sebelah matanya. Dan sekarang beliau cakap, sebelah matanya itu sahajalah yang membolehkannya melihat. Huhu..semoga saya dimurahkan rezeki untuk buat yang sebelah lagi.

Bagaimana Pembedahan Leasik Dilakukan? Sakit Tak?

Semasa prosedur membuat LASIK tu, kau macam rasa buta sesaat. Tak sakit pun, macam kena gigit semut sahaja. Dan prosedur ini tak lama pun. Tak sampai 10 minit pun, kau dah selesai. Masa itu penglihatan kau dah nampak 30% kalau tak silap.

lasik mata
Proses pembedahan lasik mata dijalankan.

Dinasihatkan kau bawa driver semasa buat LASIK ni sebab selepas prosedur itu, mata kau akan pedih macam dimasuki cili. Nak buka mata pun payah, apatah lagi nak memandu pulang ke rumah.

Dalam sehari sahaja rasa pedih tu. Petangnya selepas tidur (kau akan diberi ubat tidur) sudah tak rasa apa. Celik mata sahaja, rasa macam bahagia sangat sebab boleh nampak pemandangan sekeliling dengan jelas.

Dan dekat sebulan kau akan tersasul konon macam betulkan cermin mata di hidung. Pemakai cermin mata tegar sahaja yang akan mengalami situasi ini…Haih..

Kawan saya Yuna Hana dan suami kak Norfazlina Muhammed Yazid pun dah buat di sini.

BACA JUGA : Khas Untuk Si Rabun. Doktor Pakar Mata Ini Dedah 3 Tips Semula Jadi Pulihkan Penglihatan

Video Prosidur Pembedahan Laser Lasik Mata

Apakah Kebaikan dan Keburukan Lasik?

Adakah bahaya buat pembedahan lasik? Sebenarnya, kaedah lasik secara keseluruhannya adalah cara yang selamat kerana kurangnya risiko akibat pembedahan. Namun, mereka yang menghidap penyakit kencing manis haruslah mendapat nasihat doktor terlebih dahulu sebelum menjalankan pembedahan lasik mata ini.

Berkemungkinan pesakit kencing manis akan menghadapi masalah kesihatan seperti proses pemulihan luka menjadi lambat iaitu luka uveitis, kornea dan mata kering. Namun, jika anda baru saja mengidap penyakit kencing manis dan berada dalam kawalan, pasti anda boleh melakukan lasik tanpa sebarang masalah.

Hukum Pembedahan Lasik Dalam Islam

Apakah hukum membuat lasik dalam pandangan Islam? Adakah pembedahan laser mata itu salah di sisi agama Islam? Melalui kajian, lasik adalah satu proses untuk memperbaiki mata atau kelemahan yang terdapat pada penglihatan manusia bukannya mengubah ciptaan Allah. Jadi, pembedahan ini langsung tidak melanggar syariat Islam dengan syarat niat yang baik malahan dengan menggunakan kaedah lasik adalah bertujuan untuk mengubati mata untuk keadaan yang lebih baik.

Kepada mereka yang mempunyai masalah rabun dan mampu untuk membayar kos rawatan pembedahan ini, anda digalakkan untuk mencuba kerana tidak salah untuk memperbaiki penglihatan kita yang akan memudahkan lagi aktiviti seharian selain memudahkan pergerakan.

Written by Sazarimma

Seorang yang suka mempelajari sesuatu yang baru dan gemar melakukan aktiviti lasak. Seorang penjawat awam yang amat optimis, kemahiran berkomunikasi dengan sesiapa sahaja dan suka membaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

Comments