in

(VIDEO) Pengalaman Jurugambar Dapat Job di Majlis Pengkebumian

Jurugambar pengkebumian

Pekerjaan sebagai seorang jurugambar sememangnya bukan sesuatu kerja yang mudah dan ramai menyangkakan tugas ini hanya dengan mengambil gambar sahaja. Tetapi sebenarnya, terlalu banyak perkara dan peristiwa serta pengalaman jurugambar yang harus dilalui yang akan terus dikenang selama-lamanya.

Ikuti perkongsian seorang jurugambar profesional yang berkongsi pengalamannya menerusi Harian Metro bagaimana pengalamannya bekerja dengan mengambil gambar di satu majlis pengkebumian yang tidak pernah dijangkakan oleh sesiapa pun.

Walau bagaimanapun, ketika di awal permulaan untuk menunaikan tanggungjawab sebagai jurugambar yang akan merakamkan peristiwa di tanah perkuburan, beliau dikatakan agak kekok, namun semuanya berakhir selepas keluarga itu tetap inginkan situasi di situ dirakamkan.

Ramai Hairan Ada Jurugambar di Tanah Perkuburan

Menerusi rakaman video yang dimuatnaik oleh Beautifulnara, lelaki yang bernama Zaed Hosni itu menceritakan pengalaman beliau setelah mendapat panggilan dari seorang pelanggan bagi menjadi jurugambar di majlis pengkebumian.

Zaed diminta oleh ahli keluarga berkenaan supaya datang ke rumahnya pada keesokkan hari iaitu di hari pengebumian yang mana ketika jenazah berada di rumah sebelum ia dibawa ke tanah perkuburan. Beliau merasa terkejut dan berdebar ekoran perkara ini jarang dibuat orang.

Selepas pelanggannya menyatakan majlis pengkebumian, terlintas di hati Zaed untuk menolak tawaran tersebut tetapi selepas dijelaskan gambar itu sebagai kenangan untuk mereka sekeluarga dan merasai keinsafan kelak Zaed menerima tawaran tersebut.

Sebaik sahaja melangkah masuk ke perkarangan rumah arwah, tetamu memandang ke arah saya.

Mereka pelik melihat saya membawa kamera serta lensa ke majlis pengkebumian itu.

Ketika itu, saya mula gelisah dan segera mencari ahli keluarga arwah.

Menurut Zaed, sebelum ini dia hanya menangkap gambar di majlis kegembiraan sahaja seperti perkahwinan, majlis rasmi dan aktiviti tertentu, namun, ini sebaliknya dan ia berkait rapat dengan emosi kesedihan lebih-lebih lagi kehilangan orang tersayang.

Cabaran yang saya hadapi adalah untuk mencari sudut yang sesuai untuk mengambil gambar dengan baik.

Saya pula tidak boleh mengarahkan mereka untuk membuat aksi tertentu selain meminta memberi ruang kepada saya atau ke tepi supaya dapat laluan mudah untuk bergambar.

Apabila saya mendekati pusara arwah, bukan sahaja Imam malah semua orang sekeliling turut memandang ke arah saya mungkin mereka pelik disebabkan bunyi kamera ketika merakam gambar itu menganggu mereka.

Oleh disebabkan itulah, saya terpaksa mengambil gambar dari jarak jauh termasuk menggunakan lensa telefoto (jarak jauh).

Tanah perkuburan orang Islam
Tak semua jurugambar dapat tawaran ambil gambar ketika majlis pengkebumian.

Peristiwa tiga tahun lalu itu adalah antara pengalaman yang amat sukar untuk dilupakan Zaid semenjak dia menjadi seorang jurugambar lapan tahun lalu dengan ditawarkan mengambil gambar pada satu majlis pengkebumian di Seremban.

Inilah antara pengalaman yang harus dilalui oleh seorang jurugambar dan mungkin tidak semua yang merasai pengalaman seperti ini. Walau bagaimanapun, pahit manis menjadi seorang jurugambar hanya mereka sendiri yang mengetahui selepas melalui berbagai perkara dan peristiwa.

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0