in

Bila Duduk Oversea, Akhirnya Lelaki Ini Terus Hanyut Lupa Asal Usul Dan Agama

perkahwinan sejenis

Gambar seorang lelaki yang dipercayai warganegara Malaysia yang melangsungkan perkahwin sejenis dengan pasangannya seorang lelaki mat salleh yang lebih berumur daripadanya kini viral di laman sosial selepas beberapa gambar telah dimuat naik.

Berita ini telah mengejutkan media sosial di Malaysia dengan rata-rata netizen mengecam tindakan lelaki ini yang dikenali sebagai Afham Jamil. Manakala, satu laporan dari Northern Territory News menyatakan, Afham Janil dan Keith Edwards adalah pasangan sejenis yang pertama yang meraikan perkahwinan sejenis di Australia.

“Buat teladan masing-masing jela eh. Anak Melayu ni bro, tapi last-last hanyut bila dah stay oversea. Sayang betul,” kata Amirul Hafez menerusi status Twitter miliknya pada petang semalam.

Pasangan berkenaan dilaporkan telah melangsungkan majlis perkahwinan mereka di Darwin yang turut dihadiri oleh beberapa jemputan dari kenalan mereka yang terdekat sahaja.

Difahamkan, majlis perkahwinan sejenis itu berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan memandangkan negara Australia membenarkan perkahwinan sebegini dilakukan tanpa sebarang bantahan dari rakyatnya.

perkahwinan sejenis

berkahwin dengan sejenis

lelaki kahwin lelaki

Menurut Keith Edwards, masyarakat di sana tidak memandang negatif terhada mereka walaupun mereka berpelukan atau berpegangan tangan.

Afham Janil adalah seorang rakyat Malaysia yang kini telah menjadi ‘suami’ kepada Keith.

BACA JUGA : Lelaki Ditangkap Selepas Pasang Kamera Tersembunyi Dalam Tandas Rumah Untuk Rakam Kak Ipar Mandi

Afhan Janil

Manakala, beberapa orang netizen yang mengikuti berita ini mendakwa mereka mengenali Afham Janil.

‘Ini jiran saya,” kata Ikaz Maza yang mendakwa mengenali lelaki Afham.

“Yep, serius. Baru berjiran setahun lebih dengan dia. Memang kenal dan perkara ini menjadi gempar di taman (perumahan beliau) semalam.

“Tak tahu apa yang terjadi, lagipun dia (Afham) masih di sana. Tetapi semua orang taman dah kena unfriend di Facebook,” kata Ikaz.

Walau bagaimanapun, laporan The Reporter menyatakan usaha untuk menjejaki media sosial milik Afham Janil dikatakan gagal memandangkan semua media sosial milik lelaki tersebut dipercayai telah ditutup atau tidak aktif lagi selepas tersebarnya berita yang mengejutkan ini.

Berikutnya apa yang harus kita renungkan dan fahamkan:

Daripada Abu Hurairah RA, bersabda Nabi SAW;

“Empat golongan berada dalam kemurkaan Allah di pagi dan petang, iaitu lelaki yang menyerupai perempuan, perempuan yang menyerupai lelaki, mereka yang melakukan setubuh dengan binatang dan mereka yang melakukan setubuh sesame lelaki (homoseksual)”

(Kanz Al-Ummal : 12/31 : hadis no : 43982.)

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0