in

Perlis Tak Setuju Harumanis Ditanam Di Luar Perlis

mangga mempelam harumanis

ARAU – Kerajaan negeri Perlis tidak bersetuju dengan cadangan supaya pokok mempelam Harumanis ditanam secara besar-besaran di negeri-negeri lain, kata anggota Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Ahmad Bakri Ali.

Beliau berkata cadangan itu ditolak kerana Harumanis merupakan hak eksklusif Perlis dan kebanyakan rakyat negeri ini menjana pendapatan dengan menanam pokok mempelam itu.

“Saya membantah kerana Harumanis merupakan satu-satunya hak eksklusif Perlis.

“Jika nak ditanam sepokok dua tidak mengapa tetapi menanamnya secara ladang untuk dikomersilkan, kita memang tidak bersetuju,” katanya selepas pelancaran Fiesta Mangga @ Medan Gerai Buah-Buahan Segar (GBBS) Ulu Pauh dan Pelepasan Konvoi Kembara Harumanis Perlis ke Putrajaya dan Klang di Medan Gerai GBBS Ulu Pauh, Lebuhraya Kuala Perlis-Changlun di sini, hari ini.

Turut hadir Pengerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Tan Sri Badruddin Amiruldin.

mempelam harum manis
Harumanis sememangnya berbau harum dan manis sangat sedap dimakan. – Facebook

Medan GBBS Ulu Pauh, yang dibina dengan kos RM120,000, menempatkan 14 gerai usahawan buah-buahan tempatan.

Ahmad Bakri berkata demikian sebagai mengulas cadangan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek pada Februari lepas supaya penanaman Harumanis diperluaskan ke negeri lain.

Mengulas lanjut, beliau berkata kerajaan negeri melaksanakan banyak inisiatif supaya mempelam Harumanis menjadi satu daripada sumber ekonomi utama dalam kalangan rakyat Perlis.

“Permintaan yang tinggi dari seluruh negara membolehkan orang ramai mengunjungi Perlis semata-mata untuk menikmati kelazatan buah eksklusif kita…sudah tentu, sumber ekonomi kita juga turut meningkat sepanjang musim harumanis,” katanya.

Menurutnya walaupun ramai yang cuba menanam pokok Harumanis di luar Perlis, hasil buahnya tidak sebaik pokok yang ditanam di negeri ini.

Bagi mendapatkan hasil buah yang terbaik, pokok Harumanis memerlukan musim kemarau yang panjang sekurang-kurangnya dua bulan setengah selain daripada agen pendebungaan semulajadi iaitu sejenis kumbang dan lalat.

mangga harum manis
Buah mangga harum manis mempunyai peminatnya tersendiri di Malaysia. – Facebook

“Kumbang dan lalat ini hanya ada di Perlis memandangkan kitaran hidup serangga berkenaan berkait rapat dengan perubahan cuaca unik di Perlis yang tidak ada di negeri-negeri lain,” katanya.

Terdahulu, Ahmad Bakri dan Badruddin melepaskan konvoi 22 kenderaan ke 35 lokasi di seluruh negara bagi mempromosi dan menjual mempelam Harumanis di samping menyebarluaskan ciri-ciri buah berkenaan kepada orang ramai.

Antara lokasi berkenaan termasuklah Giant Sungai Wang, Giant Pandan, Giant Wangsa Maju di Kuala Lumpur, Aeon Shah Alam, SACC Mall dan Giant USJ di Selangor; Giant Senawang di Negeri Sembilan dan Plaza Angsana serta Giant Plentong di Johor. – Bernama

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0