in

(VIDEO) Selepas label diri sendiri ‘remaja paling kaya di Malaysia’, usahawan Kelantan dedah dah berjaya lahirkan jutawan usia 18 tahun

Selepas label diri sendiri ‘remaja paling kaya di Malaysia’, usahawan Kelantan dedah dah berjaya lahirkan jutawan usia 18 tahun

Pendedahan’ itu dibuat oleh usahawan muda produk makanan tambahan itu sendiri, yang membezakan dirinya dengan remaja seusia yang kebanyakannya masih mengikuti pengajian di kolej.

GEMPAR apabila seorang usahawan dari Kelantan berusia 19 tahun mendakwa dirinya sebagai remaja paling kaya di Malaysia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Susulan itu, usahawan berkenaan, Anes Ayuni Osman menjelaskan perkara sebenar kepada mStar dan dia mempunyai alasan tersendiri untuk berbuat demikian.

“Confident beli kat mana?” kata seorang netizen, menerusi video yang dikongsikannya di laman sosial sehingga mencetuskan perdebatan dan kritikan ramai.

“Saja je nak kasi naik kat FYP (for you page), kita kena luar dari kebiasaan. Kalau sekadar tunjuk biasa-biasa, tak akan keluar FYP.

Lebih mesra disapa Ayuni, dia mengakui dirinya bukanlah remaja terkaya di Malaysia seperti yang didakwa dalam video yang kini meraih lebih sejuta tontonan di aplikasi TikTok.

Ayuni merupakan anak kelahiran Pasir Mas, Kelantan.

“Saya pernah juga buat content berkaitan bisnes, tapi tak selalu sangat keluar FYP. Jadi saya create isu dengan saja claim sebagai remaja paling kaya,” katanya ketika dihubungi mStar.

“Yang komen ‘Confident beli kat mana?’ tu, jawabnya kerana video itulah. Dalam video tersebut, saya disenaraikan sebagai nombor satu, yang paling kaya. Saya difahamkan ia dibuat berdasarkan tular kisah saya yang menerima hadiah kereta Ford Mustang daripada suami masa baru kahwin awal tahun lalu.

Ayuni berkata, videonya yang sensasi itu sebenarnya mendapat inspirasi daripada sebuah video yang disiarkan di laman YouTube pada tahun lalu, memaparkan dirinya sebagai salah seorang daripada ‘usahawan remaja terkaya di Malaysia’.

Kisah Ayuni mula mendapat perhatian selepas menerima hadiah kereta Ford Mustang pada hari perkahwinan.

Menerusi video itu juga, dipaparkan dia dan suami pada tahun lalu, mencatatkan jualan pertama sebanyak RM1 juta dalam tempoh dua minggu.

“Saya faham mereka membuat senarai itu sebagai content, dan saya juga melakukan perkara sama sebagai content.

“Lagipun, saya ni jenis kalis kecaman dan kritikan netizen. Saya tak kacau hidup orang,” katanya yang menetap di Kota Bharu.

Kejutan hadiah Lamborghini buat suami yang akan menjaga Ayuni dan bayi ketika berpantang.

Kisah Ayuni pernah tular ketika hamil pada awal tahun ini kerana memewahkan anak sulung dalam kandungan dengan membeli beberapa beg berjenama mewah Louis Vuitton (LV) berharga RM50,000 untuk keperluan bayi.

Usahawan yang menetap di Kota Bharu itu bagaimanapun menjelaskan content yang dilakukannya bukan hanya untuk meraih tumpuan semata-mata, tetapi mahu menarik perhatian anak muda untuk menjana pendapatan.

Ayuni juga menjadi bualan selepas menghadiahkan sebuah kereta mewah Lamborghini bernilai RM2 juta buat suami sebagai ‘ganjaran’ kerana menjaganya ketika berpantang.

Saya mahu lebih ramai anak muda mengubah kehidupan mereka dengan lebih baik melalui bisnes.

Ayuni dan suami bersama anak sulung mereka.

“Saya mula buat bisnes dari umur 14 tahun, jual macam-macam. Malah, pernah kena tipu dengan pembekal dan terpaksa menanggung kerugian puluhan ribu ringgit.

Ayuni berkata, dia dan suami meraih jualan sebanyak RM40 juta dalam tempoh sembilan bulan tahun lalu pada usia mereka 18 dan 19 tahun, serta melahirkan ejen bergelar jutawan.

“Malah, ada ejen yang merupakan remaja perempuan berusia 18 tahun, mencatatkan jualan RM8 juta dalam tempoh sembilan bulan tahun lalu. Saya mahu lebih ramai anak muda mengubah kehidupan mereka dengan lebih baik melalui bisnes,” katanya.

“Tapi saya tak patah semangat dan terus buat bisnes. Alhamdulillah dengan bisnes sekarang, ada ejen-ejen saya dalam kalangan anak muda berusia 17 dan 19 tahun.

sumber;mStar AYUNI

 

Written by comel np

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0