in

AWAS! Taktik Terbaru Scammer Tiru Suara Ahli Keluarga Kerana Duit

penipuan scammer online

Kerana inginkan duit yang mudah, bermacam-macam cara, taktik atau trik yang boleh dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab yang menipu orang ramai hanya kerana duit. Taktik licik penipu atau scammer pada hari ini semakin menjadi-jadi sehingga ramai yang tertipu tanpa disangka-sangka.

Kes terbaru membabitkan seorang mangsa yang langsung tidak mengesyaki atau tidak tahu menahu bahawa dia telah ditipu oleh scammer apabila dia mengalami kerugian dalam jumlah agak besar selepas beliau memasukkan sejumlah duit ke dalam akaun scammer yang disangka itu adalah ahli keluarganya.

Taktik Terbaru Scammer Tiru Suara Ahli Keluarga

taktik penipu tiru suara
Jangan cepat terpedaya dengan panggilan yang anda sendiri tidak pasti siapa si pemanggil.

Taktik licik yang dilakukan penipu dalam kes terbaru yang berlaku di Melaka ini dilaporkan hanya terjadi menerusi talian telefon yang melibatkan seorang pegawai di negeri Melaka yang telah menjadi mangsa scammer yang bijak ini.

Menurut laporan The Star, lelaki terbabit yang berusia 65 tahun itu yang tidak mahu dikenali berkata, pada mulanya dia mendapat satu panggilan pada 9 November lalu daripada seorang wanita yang menyatakan dia adalah anak saudaranya.

Walau bagaimanapun, scammer perempuan yang membuat panggilan terhadap mangsa tidak pula meminta mangsa untuk menyelesaikan saman polis atau sebarang hutang yang melibatkan bank terhadapnya.

Sebaliknya, si penipu tersebut yang memanggil mangsa dikatakan telah meniru suara anak saudara perempuannya dan memberitahu bahawa dia menghadapi masalah besar serta memerlukan duit serta meminta mangsa memasukkan sejumlah duit ke dalam akaun wanita terbabit.

Menurut mangsa, dia menyedari bahawa suara wanita tersebut agak berbeza dari anak saudara perempuannya serta bertanya mengapa suara wanita tersebut berlainan. Scammer tersebut dengan bijak menipu dan menyatakan bahawa dia mengalami batuk yang teruk sehingga suaranya bertukar.

lelaki tua ditipu perempuan
Jangan memindahkan wang kepada mereka yang tidak anda kenali. – Gambar hiasan

“Dia memanggil saya sebagai pakcik dan menyatakan bahawa dia menghadapi masalah besar dengan pemberi pinjaman wang dan memerlukan duit tunai dengan segera.

Menurut mangsa lagi, si pemanggil menggunakan nombor telefon yang berbeza serta merayu kepadanya agar tidak memberitahu kepada orang lain tentang perkara ini terlebih dahulu dan dia berkata akan menceritakan keadaannya sendiri selepas bertemu nanti.

Ketika kejadian itu dan panggilan itu diterima, mangsa berada di Tanjung Piai, Johor, kerana terlibat dengan kempen pilihan raya kecil yang diadakan di daerah itu. Mangsa dengan tidak berfikir panjang telah memindahkan wang sebanyak RM3000 ke dalam akaun ‘anak saudaranya’ itu.

Walau bagaimanapun, ketika dalam perjalanan untuk pulang ke rumahnya iaitu ke Melaka pada 9 November lalu, dia menelefon semula anak saudaranya dan bertanya apakah wanita itu telah menerima wang yang telah dimasukkan ke dalam akaun milik wanita terbabit.

Namun, dia merasa amat terkejut apabila anak saudaranya mengatakan bahawa dia tidak tahu menahu tentang apa yang diceritakan oleh pakciknya malahan anak saudaranya juga tidak mempunyai telefon bimbit seperti yang dinyatakan mangsa dan tidak pernah membuat panggilan tersebut.

Mangsa akhirnya, menelefon semula ke talian yang pernah diterimanya iaitu nombor telefon scammer terbabit tetapi malangnya semua usaha mangsa ternyata sia-sia selepas nombor berkenaan dikatakan telah disekat oleh pemiliknya.

trik kerana ringgit malaysia
Segalanya kerana duit dan penipu akan buat apa saja demi duit. – Gambar hiasan

Ekoran kejadian itu dan menyedari beliau telah ditipu oleh seorang perempuan iaitu scammer, beliau dengan segera membuat laporan polis di Balai Polis, Bandar Hilir, pada 11 November baru-baru ini.

Baca juga : Penipu Online Bijak Yakinkan Mangsa Yang Lebih Pandai (Scammer)

“Saya diberitahu bahawa saya bukanlah mangsa pertama. Masih banyak lagi kes yang sama dimana si pemanggil meniru suara ahli keluarga mangsa,” katanya.

Apa yang amat membingungkan mangsa adalah bagaimana si penipu tersebut mengetahui banyak maklumat peribadinya selain scammer itu juga tahu di mana sahaja saudara mara mangsa tinggal.

Hebat bukan? Scammer zaman sekarang sangat bijak dan licik sehingga sesiapa sahaja mangsanya walaupun berpendidikan tinggi masih lagi boleh ditipunya tanpa meninggalkan kesan.

Orang ramai dinasihatkan sentiasa berhati-hati dan memberi perhatian terhadap kes seperti ini dan lebih-lebih lagi perkara yang melibatkan duit ringgit. Jangan memindahkan wang kepada akaun yang tidak dikenali dengan mudah walaupun mereka mengaku mereka mengenali anda.

Written by Sazarimma

Seorang penjawat awam yang ada life insurance, suka travel dengan Air Asia, ada sikit simpanan dalam bank dan suka tengok wayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0