in

Vape atau Rokok Elektronik Terbukti Bahaya Jejas Kesihatan – Dr Lee Boon Chye

bahaya vape malaysia

Penggunaan rokok elektronik atau vape kini semakin berleluasa di Malaysia dan ia semakin diminati ramai sama ada lelaki dan perempuan. Selain mempunyai perisa yang pelbagai, ia juga dikeluarkan dengan berbagai jenis bentuk yang menarik perhatian mereka yang menyukainya.

Tetapi, adakah rokok elektronik ini membahayakan kesihatan? Apakah kesan dan keburukan vape jika anda menghisapnya? Mungkin ada yang tertanya tentang persoalan ini dan masih mencari jawapannya.

Vape atau Rokok Elektronik Jejaskan Kesihatan

Memetik laporan Harian Metro, ternyata ada bukti bahawa vape atau rokok elektronik ini mengandungi bahan yang sama dengan kandungan rokok tembakau dan ia boleh menjejaskan kesihatan mereka yang menghisap rokok jenis elektronik ini.

Menurut Timbalan Menteri Kesihatan Dr Lee Boon Chye, pihaknya tahu bahawa vape kebanyakkannya mengandungi nikotin dan mengikut kajian dari luar negara, memang terbukti rokok elektronik atau vape mengandungi nikotin yang membahayakan kesihatan.

bahaya menghisap vape
Apakah keburukan vape vs rokok? Sama atau tidak, mungkin hampir sama.

Kesan hisap vape bukan hanya menghidap sakit jantung, mungkin juga menjadi penyakit kanser dan seterusnya yang akan menjejaskan kesihatan sesiapa sahaja yang menghisapnya secara berterusan.

Lebih membimbangkan ketika ini, beliau mendapati pelajar sekolah serta remaja turut tertarik dengan vape dan pihaknya akan mengambil tindakan yang wajar terhadap mereka yang menjual vape ataupun cecair nikotin kepada mereka di bawah umur 18 tahun.

Mengambil tindakan terhadap mereka yang masih di bawah umur adalah untuk menangani masalah ini yang disifatkan semakin berleluasa di kalangan remaja selain untuk membendung masalah ini dari terus menular kepada remaja sekolah.

Beliau juga turut menyarankan semua perokok-perokok agar terus mengambil kesempatan ini ketika kerajaan sedang memperluaskan kawasan larangan merokok termasuk di premis makanan untuk berhenti daripada tabiat itu.

“Apabila kita memperluaskan kawasan-kawasan larangan merokok, tujuan utama ia dilakukan ialah kerana kita hendak mengubah sikap mereka yang merokok supaya kalau boleh mereka gunakan kesempatan ini untuk berhenti ataupun kurangkan.

kesan hisap vape
Rokok elektronik juga semakin diminati ramai remaja perempuan pada masa kini.

Baca juga : Cara Berhenti Merokok (Tips Yang Betul Guna Ubat Klinik atau Hospital)

“Sekiranya mereka tidak dapat kurangkan, sekurang-kurangnya mereka boleh mengubah sikap supaya tidak merokok di depan orang ramai,” katanya yang turut menekankan aspek pendidikan terhadap larangan merokok ketika ini.

Jika anda seorang yang amat mementingkan kesihatan, adalah lebih baik anda berhenti vaping seperti yang disarankan oleh kerajaan Malaysia ini kerana terbukti vape atau rokok elektronik membahayakan kesihatan sehingga akan menyebabkan penyakit-penyakit yang kita geruni.

Written by Iskandar Ariffin

Facebook dan Google antara perkara pertama yang menjadi teman setiap hari untuk mencari maklumat terkini sama ada dalam dan luar negeri. Kekadang bersukan bila perlu tetapi suka menonton wayang di rumah dan kurang makan waktu pagi tapi malam minum saja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Loading…

0